Bakan açıkladı! Liselerde yeni dönem

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, liselerdeki yeni eğitim sistemini açıkladı.

Bakan açıkladı! Liselerde yeni dönem
Milli Eğitim Bakanlığı, 2020 yılının Eylül  ayından itibaren başlanacak olan yeni ortaöğretim modelini açıkladı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2020 yılının Eylül ayından itibaren 9. sınıftan başlayarak uygulanmak üzere; bütünleşik ve disiplinlerüstü  ders yapısıyla ders sayısının azaldığı, öğrenmede derinleşmeyi sağlayan,  araştırma, uygulama ve deneyim temelli bir programla donatılmış, öğrencileri  sınava değil; üniversiteye ve yaşama hazırlayan, etkili kariyer danışmanlığına dayalı bir Ortaöğretim Modeli hazırlandı.
Lise düzeyinde öğrencilerin çok sayıda ders aldığı, ancak bu derslerde edindikleri bilgilerle ilgili araştırma ve uygulama imkanlarına zaman bulamadığı;  dolayısıyla bilgiyi içselleştiremediği bilinirken, gerek kalıcı bir bilgilenme  sürecinin oluşması gerekse öğrencilerin ilgi ve meraklarını geliştirebilmeleri  için lise modelinin disiplinlerüstü derslerle desteklenmesi yoluna gidildi.

 Bu çerçevede; 9. sınıfta 15-16 olan ders sayısı 8'e, 10. sınıfta 15-16  olan ders sayısı 9'a, 11. sınıfta 12-15 olan ders sayısı 9'a, 12. sınıfta 12-15  olan ders sayısı 7'ye düşürülecek.

Akademik Gelişim Programı (AGEP) adıyla bütüncül bir yapıya  kavuşturulan akademik dersler Anadolu Liseleri için 9-11. sınıflarda 35, 12.  sınıflarda ise 24 ders saati olarak planlandı. Bu çerçevede, lisenin ilk üç yılında haftalık okul zamanı; 35 saati  AGEP, 5 saati HEY olmak üzere toplam 40 saat olarak planlandı.

11 ve 12. sınıflarda zorunlu hale gelen Bilgi Kuramı dersiyle birlikte  öğrencilerin bilginin doğası üzerine yoğunlaşmaları sağlanarak, bilgilerin nasıl  elde edildiğinin sorgulandığı, doğruluğunun kanıt temelli gerekçelendirildiği  becerilerin kazandırılması hedefleniyor. Tüm akademik derslerin de Bilgi  Kuramıyla ilişkilendirilmesi ve sorgu temelli bir bakış açısının edinilmesi  amaçlanıyor.

Müfredat geliştirme çalışmalarının tamamlanması, öğretmeneğitimi ve  materyal geliştirme çalışmalarının istenen düzeyde yapılabilmesi ve okulların  sözü edilen lise modeline daha üst düzeyde hazırlanmaları açısından uygulamaya  2020-2021 öğretim yılında 9. sınıfı okuyacak öğrencilerle başlanarak kademeli  olarak ilerlenmesi yoluna gidilecek.

Lise modelinin aşamalı gelişimiyle eş  zamanlı olarak 2024 yılında uygulanmak üzere yükseköğretime geçişte de gerekli  değişiklikler yapılarak sınavla lise yaşamının üst düzeyde uyumu sağlanacak.

AJANS URFA
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER