Kayıtlı olmayan Suriyeliler Urfa'ya mı gelecek?

İstanbul Valiliği tarafından alınan, 'İstanbul'da kayıtlı olamayan Suriyelilerin kayıtlı oldukları illere gönderilmesi' kararı sonrası gözler 600 bin civarında Suriyeliye ev sahipliği yapan Şanlıurfa'ya çevrildi.

Kayıtlı olmayan Suriyeliler Urfa'ya mı gelecek?
Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeliler, uzun süredir Türkiye'de yaşam mücadelesi veriyor.

Başta Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Kilis gibi sınır illerinin yanı sıra, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropol kentlere de yerleşenmülteciler, aldıkları resmi izinle de hayatlarını sürdürüyor. Durum böyle iken İstanbul Valiliği, İstanbul’da kaydı bulunmayan Suriyelilerin kayıtlı bulundukları illere gönderilmesi kararı aldı.

20 Ağustos’a kadar sığınmacıların kayıtlı oldukları illere gönderilmesi için süre verilirken gözler yüz binlerce sığınmacıya ev sahipliği yapan Şanlıurfa’ya bir kez daha çevrildi. Sığınmacıların Urfa’ya olası bir geri dönüş yapması halinde kentin nasıl bir tabloyla karşı karşıya kalacağı ise şimdiden düşünülüyor.

KAYITLI OLDUKLARI İLLERE GÖNDERİLECEK


İstanbul Valiliği, geçici koruma kapsamında olmakla birlikte, İstanbul'da kaydı olmayan Suriye uyruklu yabancıların, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos'a kadar süre verildiğini açıkladı. Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, kentte ikamet izinli 522 bin 381 yabancı uyruklu, geçici koruma kapsamında 547 bin 479 Suriyeli misafir olmak üzere, toplam 1 milyon 69 bin 860 kayıtlı yabancı bulunduğu belirtildi.


TARİH VERİLDİ: 20 AĞUSTOS


Yasadışı yollardan Türkiye'ye gelen yabancıların tespit edildiklerinde sınırdışı edildiklerini de hatırlatan Valilik, bu uygulamanın devam ettiğini belirtti.

Açıklama ise şu şekilde: "Geçici koruma kapsamında olmayan (kayıtsız ve/veya kimliği bulunmayan) Suriye uyruklu yabancılar, İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile belirlenen illere sevk edilmektedir. İstanbul, geçici koruma kaydına kapalıdır. Geçici koruma kapsamında olmakla birlikte, İstanbul ilinde kaydı olmayan (diğer illere kayıtlı) Suriye uyruklu yabancıların, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos 2019 tarihine kadar süre verilmiştir. Belirtilen süre sonunda geri dönmediği tespit edilenler, İçişleri Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda kayıtlı oldukları illere sevk edileceklerdir."

İSTANBUL, GEÇİCİ KORUMA KAYDINA KAPALI

Öte yandan, İstanbul'un "geçici koruma kaydına kapalı" olduğuna dikkat çekilen açıklamada geçici koruma kapsamında olmayan Suriyelilerin, İçişleri Bakanlığı talimatıyla belirlenen illere sevk edildiği belirtildi.

DÜZENSİZ GÖÇ, SORUNLARI DA GETİRDİ

En çok Suriyelinin yaşam sürdüğü iller olan Şanlıurfa ve İstanbul'da artan nüfus, eğitim ve sağlık başta olmak üzere birçok sorunu da beraberinde getirdi. Her iki kentte de düzensiz göç gün be gün artarken, İstanbul Valiliği mücadele kapsamında böyle bir adım attı.

GÖZLER URFA'YA ÇEVRİLDİ

İstanbul Valiliği tarafından verilen bu karar sonrası ise gözler Suriye'nin sınır komşusu olan Şanlıurfa'ya çevrildi. Ceylanpınar, Akçakale ve Suruç ilçeleri Suriye'ye sınır komşusu olan Urfa, en çok Suriyeli mülteci ağırlayan kentlerden biri.

URFA'YA DÖNECEK MÜLTECİ SAYISI BİLİNMİYOR

Yaklaşık 600 bin civarında mülteciyi misafir eden kenttin Suriye'ye sınır komşusu olması da, birçok Suriyelinin kaydının Urfa'da olduğunu düşündürüyor. Urfa'ya kayıtlı olan ancak çalışmak için başta İstanbul olmak üzere birçok ile gittiği tahmin edilen mültecilerin, bu karar sonrası tekrar Urfa'ya gelmesi bekleniyor.

YEREL YÖNETİMLER ÖNLEM ALACAK MI?

Kaç Suriyelinin kayıtlı olduğu ile gönderileceğine dair net rakam bilinmiyor. 20 Ağustos'ta mülteci dağılımının yapılması beklenirken, yine en çok Suriyeli mülteciye Urfa'nın ev sahipliği yapması bekleniyor. Olası bir nüfus artışına karşı gözler kentte alınacak önlemlere çevrilirken, bu konuda yerel yönetimlerin bir adım atıp-atmayacağı ise şimdiden merakla bekleniyor.

 

Özlem DİKMEN-ÖZEL HABER/BİHA
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER