Kürtçe’nin kullanımı kuşaklar arasında azalıyor

‘Ebeveyn ve Çocuk Arasında Ana Dilin Durumu’ adlı saha araştırmasını yapan Rawest Araştırma’ya göre, kullanımı kuşaklar arasında ciddi oranda azalan Kürtçe’nin eğitim ve bürokraside yer alması talebinin büyük bir oran tarafından sahiplendiğine dikkat çekildi.

Kürtçe’nin kullanımı kuşaklar arasında azalıyor

Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu 8 ilde ve 25 ilçede ‘Ebeveyn ve Çocuk Arasında Ana Dilin Durumu’ saha araştırması yapıldı. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre Türkçe bilenlerin sayısı artarken aynı oranda Kürtçe bilenlerin sayısında azalma olduğu gözlemlendi. Rawest Araştırma tarafından Eylül-Ekim aylarında 8 il ve 25 ilçede, Kürt ebeveynlerle yürütülen araştırmanın bulgularına göre; ebeveynlerin çok büyük bir oranı ana dilini biliyor. Ana dilini hiç bilmeyenlerin oranı yüzde altı olarak ölçüldü.

Ebeveynler Kürtçe’yi kendilerinin de aktif olmasını gerektiren kitap okuma gibi alanlarda çok az kullanırken, müzik dinleme, video izleme gibi tek yönlü iletişimde daha yoğun kullanıyorlar.

Ebeveynlerin büyük çoğunluğu çocuklarının Kürtçe öğrenmesini isterken, bunun için ortalamanın üstünde bir çaba sarf edenlerin oranı 1/3 oranındadır. Her 4 kişiden 1’i çocuğunun Kürtçe öğrenmesi için herhangi bir çaba sarf etmediğini söylemektedir. Ebeveynlerin bu konuda en çok yakındıkları konu çocuğun çevresindeki uyaranların kahir ekseriyetinin Türkçe olması ve kendi şahsi çabalarıyla bu durumun üstesinden gelememeleridir.

ÇOCUKLAR ARASINDA KÜRTÇE’Yİ KULLANMADA ÖNEMLİ BİR DÜŞÜŞ VAR

Ebeveynlerin kendi aileleri ile iletişimde ana dili kullanmaları ile çocuklarının ana dili kullanmaları arasında önemli bir düşüş var. Ebeveynlerin anne-baba ile sadece Kürtçe konuşma oranı yüzde 48 iken bu oran çocuklarında yüzde 13’tür. Sadece Türkçe konuşma oranları da bu durumu teyit ediyor. Araştırmaya katılan ebeveynler ile çocukları karşılaştırıldığında Kürtçe kullanımı 1/3 oranında azalmış, Türkçe kullanımı aynı oranda artmıştır. İki dilin birlikte kullanıldığı durumda süreç Türkçe’nin artışı ve Kürtçe’nin azalışı şeklinde ilerliyor.

çok büyük bir oranı ana dilini bilmekte, hiç bilmeyenlerin oranı yüzde 6 oranında ölçüldü.

RESMİ DİL TALEBİ BÜYÜK ORANDA SAHİPLENİLİYOR

Bu konuda en çok yakınılan konu çocuğun çevresindeki uyaranların kahir ekseriyetinin Türkçe olması ve kendi şahsi çabalarıyla bu durumun üstesinden gelememeleridir. Bu durumda aileler, en önemli destekçilerinin Zarok TV olduğunu dile getirdi. Ebeveynlerin büyük çoğunluğu çocuklarını Kürtçe’nin de eğitim sürecinde yer aldığı bir okula göndermek istiyor.

Yine yaklaşık 3/4’ü Kürtçe’nin Türkçe ile birlikte resmî dil olarak kabul edilmesini talep ediyorlar. Sonuç olarak kullanımı kuşaklar arasında ciddi oranda azalan Kürtçe’nin eğitim ve bürokraside yer alması talebi de büyük bir oran tarafından sahipleniyor.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Zaza
Zaza - 4 yıl Önce

Unessco 65 yıl sonra Kürtçenin Zazaca lehcesi diye bir dil kalmıyacak diyor!

Av.Polatoglu
Av.Polatoglu - 4 yıl Önce

Yasasin Fasizm...

SIRADAKİ HABER