Şanlıurfa’da karantina sayısı son 1 ayda 2 katına çıktı!

Şanlıurfa İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun karantina kararları baz alınarak yapılan istatistik çalışmasında, Temmuz Ayı’nın ilk yarısındaki karantina sayısının Haziran’daki sayıyı 2’ye katladığı görüldü.

Şanlıurfa’da karantina sayısı son 1 ayda 2 katına çıktı!

Şanlıurfa’da koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan karantina kararları istatistiğe döküldü.

Ahmet Doğan isimli bir araştırmacı, kentte son 2 aylık karantina verilerini ististik bir çalışma ile gün yüzüne çıkardı. Haziran Ayı ile 19 Temmuz 2020 tarihleri arasındaki karantina sayılarının karşılaştırıldığı çalışmada endişe verici gerçekler ortaya çıktı. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun karantina kararları baz alınarak yapılan istitistik çalışmasıan göre Haziran Ayı’nda karantinaya alınan hane sayısının toplamı 879 olurken Temmuz Ayı’nda bu sayı iki katına çıktı.

19 Temmuz’a kadar karantinaya alınan hane sayısı bin 792’ye yükseldi.



Haziran Ayı’nda en yüksek karantina sayısı sırasıyla 226 hane ile Karaköprü, 220 hane ile Haliliye, 148 hane ile Eyyübiye olurken en düşük karantina sayısı ise 2 hane ile Halfeti olarak kayıtlara geçti.




Temmuz Ayı’nda da karantina sayısında en yüksek haneye sahip ilçeler değişmedi. 481 hane ile Karaköprü ilk sırada, 420 ile Haliliye ikinci sırada, 236 hane ile Eyyübiye üçüncü sırada yer alırken, yine en düşük karantina sayısı ile Halfeti son sırada yer buldu.

Araştırmacı Doğan "Hane sayıları - Vaka sayısı olarak değerlendirilmemelidir. Hane içerisinde kaç kişinin pozitif vaka olduğu verisi maalesef mevcut değildir. Ayrıca filyasyon sayısı da mevcut değildir" diyerek vaka sayılarının daha da yüksek olabileceğine dikkat çekti.



ENDİŞELERİ ARTIRAN İDDİALAR



Öte yandan bazı iddialar da gündeme geldi. Araştırmacı Doğan, gençlerin salgına yakalandıklarına rağmen hastaneye gitmediklerini ve bazılarının da ekonomik kaygılarla salgına yakalandıklarını gizlediklerini iddia ederek "Genç risk grubunda olmadığı belirtilen gençlerin normal bir grip olarak Covid 19 geçirdikleri bilgisi dahilinde, Urfa'daki genç bireylerin tedavi için hastaneye başvurmadığı da varsayılabilir. Aynı zamanda virüse yakalanmış ancak fabrikada çalışan işçilerin - işini kaybetmemek için bunu gizledikleri ve çevresine bahsetmediklerine dair bilgiler de halk arasına konuşulmaktadır. Özellikle ekonomik yetersizliği olan aileler, bunu gizlemekte ve rutin hayata devam etmekte" dedi.

Özlem ÇELİK-AJANS URFA


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER