Kürt sanatçılardan Zazaca: 'Fırat’ın Sesi' Albümü

Kürt sanatçılar Zazaca için bir araya geldi: Siverekli şair, yazar ve bestekâr Kadir Büyükkaya’nın bestelerini seslendiren sanatçıların çalışmaları dinleyicilerin takdir ve beğenisini topladı.

10 Kürt müzisyen, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun 2008’de yayımladığı “Tehlike Altındaki Dünya Dilleri Atlası”nda (Atlas of the World’s Languages in Danger) yok olmak üzere olan diller arasında gösterdiği Zazaca için bir araya geldi. Siverekli şair, yazar ve bestekâr Kadir Büyükkaya’nın bestelerini seslendiren sanatçıların bu dayanışması dinleyicilerin yoğun takdir ve beğenisini topladı.

Halen Hollanda’da yaşayan Büyükkaya’nın besteleri, daha önce Mikail Aslan tarafından seslendirilmişti. “Vengê Royî” (Nehrin/Fırat’ın Sesi) adlı albüm, 2014 yılında çıkmıştı. Birkaç gün önce çıkan “Vengê Royî II” adlı albümde ise Kirmanc/Zaza, Kurmanc ve Soran müzisyenler bir araya gelip Büyükkaya’nın eserlerini seslendirdiler. Alman-Kürt Kültür Enstitüsü (Deutsch-Kurdisches Kulturinstitut) tarafından hazırlanan albümde aranjör ve müzik prodüktörü Hakan Akay’ın imzası var.

Albümdeki sanatçılar ve okudukları besteler ise şöyle: Beser Şahin: Şewê Dergî (Uzun Geceler), Gülseven Medar: Wazena (İstiyor), Hanî Mojtehedî: Yara Mi (Sevgilim), Kerem Sevinç ve Tara Mamedova: Se Vajî (Ne Desem), Mehmet Akbaş: Xalê Mi (Dayım), Mikaîl Aslan: De Vajê (Söyle Haydi), Rojda: Nameyê Keyneke (Genç Kızın Adı), Sasa: Ewro-Meşt (Bugün-Yarın) ile Xumxumê (Dilber) ve Xêro Abbas: Sewl Teng o (Pabuç Dardır).

Albüme Youtube’dan ve diğer müzik kanallarından ulaşılabiliyor. 

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2020, 16:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER