AK Parti’nin Şanlıurfa “Ağabeyi” kim olacak?

AK Parti Genel Merkezi 2011 yılından bu yana Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu bazı illere ağabey konumunda “İthal aday” gönderiyor.

AK Parti’nin Şanlıurfa “Ağabeyi” kim olacak?
24 Haziran erken seçim ile birlikte Şanlıurfa’da partili partisiz hemen hemen herkesin en çok merak ettiği konu AK Parti Şanlıurfa teşkilatının ağabeyi kim olacak… 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri hariç 2011 yılı seçimlerinden bu yana AK Parti Şanlıurfa teşkilatının ağabeyi, bizzat dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından liste başı olarak gönderilen Faruk Çelik olmuştu. 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nde ise aslen Şanlıurfalı ancak hep İstanbul’da çalışma yapan Nurettin Nebati ağabey olarak gönderilmişti. Şimdi dengeler çok değişti. 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri’nde Şanlıurfa’dan milletvekili olarak 1’inci sıradan seçilen Faruk Çelik yaklaşık 10 aydır bakan değil. Bakanlığı elinde bulunduran isim ise, yine aynı dönemde 4’üncü sıradan milletvekili olarak seçilen Ahmet Eşref Fakıbaba. Dolayısıyla Çelik’in dönemi bitti görüşü ağırlık kazanmaya başladı. Bunda Çelik’in bakanlığının sona ermesi kadar Bursa’dan aday adaylık müracaatında bulunmasının da etkisi var. Diğer en önemli faktör de bir milletvekili olarak Şanlıurfa’dan Fakıbaba’nın bakan olması.



KULİSLERDE KONUŞULAN BAŞKA İSİMLER DE VAR


AK Parti’nin 2011 seçimlerinde başlattığı “Ağabeylik formülü”nden bu seçimde de yararlanabileceği tahmin ediliyor. Ancak Fakıbaba dururken en azından iki başlılık olmaması açısından Şanlıurfa’da bu formülün bu seçimde uygulanmayacağı tahmin ediliyor. Fakıbaba da, Çelik de büyük ihtimalle milletvekili listesinde olmayacak. Ama bu bulundukları kentte ağabeylik yapmalarına engel değil.


Kulislerde Çelik, Urfa’ya; Fakıbaba da Antep’e ağabey olarak gönderilecek diyenler de var. Diğer bir ağırlıklı görüş de 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri’nde 2’nci sıradan milletvekili olarak seçilen Mehmet Kasım Gülpınar’ın teşkilata ağabey olarak listede 1’inci olarak gönderileceği yönünde. Çünkü Gülpınar’ın da Fakıbaba kadar bakanlığa adı geçmişti. AK Parti’de her liste başı bakan olacak diye bir kural yok ancak bakan olabilme vasfına sahip her vekil liste başında ağabeylik yapabileceği görüşü hakim. Yine bu kapsamda il başkanlığından istifa ederek aday adayı olan Zeynelabidin Beyazgül’ün de liste başında ağabey statüsü verebileceği kulislerde öne çıkan görüşlerden.



BU 4 İSİMDEN BİRİSİ OLACAK


Şimdi tüm partililer genel merkezden gelecek listeyi bekliyor. 21 Mayıs’ta AK Parti’nin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) milletvekili listeleri vermesi ile bu sorunun yanıtı ortaya çıkacak. Ahmet Eşref Fakıbaba, Faruk Çelik, Mehmet Kasım Gülpınar veya Zeynelabidin Beyazgül dışında başka isim arayışına girilebileceğine pek ihtimal verilmiyor. Bu isimler arasında ise en büyük kriterin hem teşkilatı toparlayacak hem de muhalefete karşı güçlü bir çalışma yürütecek birisi olduğu öğrenildi.



Mustafa ARISÜT/KulisHaber-AJANS URFA
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER