Referandum Geliyor Başkanlar Yandı!

Nisan ayında yapılacak referandum kentteki siyasiler açısından da önemli bir sınav olacak.

Sergiledikleri performansın yanı sıra genel merkezlerine haklarında birinci elden iletilecek olan şikayetler, verecekleri sınavın en hayati kısmını kapsıyor.

Çoğu seçmen, referandumun bu kısmıyla ilgileniyor?

Çünkü bazı belediye başkanları seçmenin yüreğini şişirdi.

Hatta aldıkları ödül ve sıralandıkları "en iyi belediye başkanı" listelerine bile kimse inanmıyor.

Neden mi?

Babalarının çiftliği gibi kullandıkları belediyelerde elinden hiçbir iş gelmez akrabalarını iş sahibi yaptıkları için, seçildiklerinden bu yana bir daha seçmene görülmedikleri için, haram paralarla köylerinde şatolar yaptıkları için, her usulsüzlüklerini ortaya çıkaracağı tehdidinde bulunanları rüşvetle susturdukları için, alt ve üst yapı çalışmalarını yapmayıp yada savsaklayıp sadece şova yönelik faaliyetlerin içerisinde oldukları için, önümüzdeki dönem kendilerini destekleyebilecekleri Ankara'daki zatlara rüşvet sayılabilecek hediyeler taşıdıkları için, ne bir gariban taziyesi ne de düğününe gitmeye tenezzül etmeyip sadece zenginlerin davetlerine katıldıkları için, önemli konumlarda göreve getirdikleri kişilerde ehliyet ve liyakat aramak yerine usulsüzlük yapmakta mahir olma yeteneği aradıkları için, seçmene hesap vermenin sosyal medyada boy göstermek olduğunu sandıkları için, ihale ve doğrudan teminleri sadece kendi yakınlarına peşkeş çektikleri için çoğu seçmen fırsat kolluyor.

Belki seçmenin bu tepkisi referandumda AK Parti aleyhinde bir sonuç doğurmayacak, belki sandığa yansımayacak ama belediye başkanları bir hayli terleyecek, fırçalanacak, belki kovulacak. Ve AK Parti bu başkanların yüzünden adeta ölü ölüp dirilecek.

AK Parti Genel Merkezi de, büyük ihtimalle 2019'da yapılacak olan yerel seçimlerde yeniden aday göstermeyerek bu başkanlardan intikam alacaktır diye tahmin ediyorum. Öyle ya bir partinin genel merkezi halka hizmetin aksamasını belki görmeyebilir ama cumhurbaşkanlığı ve anayasa gibi hayati bir konuda kendilerinin zorluk yaşamasına sebep olan belediye başkanını affetmez herhalde.

Onun için belediye başkanlarının bu durumu geç de olsa artık fark etmelerini ve bugüne kadar aksattıkları hizmetleri biran önce gerçekleştirmelerini tavsiye ederim.

Ha, belki referandum öncesi genel merkezden gelecek üst düzey parti yetkilileri seçmenle buluşmadan, kendileri gidip seçmenin gazını almaya çalışabilirler ama bu gaz alma geçici olur. 2019 yerel seçimi çok daha çetin ve heyecanlı olacaktır.

Valla ben cumhurbaşkanlığı sisteminden, anayasadan ve referandumdan çok belediye başkanlarının kendi kendisine çekidüzen vereceğinden yana umutluyum.

Gazeteİpekyol

YORUM EKLE