Sağlık Bakanı Koca açıklama yapıyor

Sağlık Bakanı Koca açıklama yapıyor

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle: 

"El birliğiyle yürtüğümüz mücadelenin sonuçlarını anlatmaya ihtiyaç yok. Mücadelenin karnesi ekranlardadır. 

"Hastalık sebebiyle kaybettiğimiz insanlar var fakat sayılar azalıyor. Hastalıktan kaygımızın olmayacağı günler gelecek. Biz sağlık ekipleri olarak umutsuz tek gün yaşamadık. 

"Uzmanlar ne zaman bu virüsten kurtulacağımızı bilmiyor. Mücadelenin ne kadar süreceğini bilemediğimiz için hayatı yeniden planlıyoruz. Virüse karşı korunma tedbirlerini plana alıyoruz. Bütün dünyada bilim insanları uyarıyor bu konuda. 

"Hayat hastalık gibi risklere karşı kolay vazgeçebileceğimiz şeyleri önplanda tutmayalım. Erken umut tedbirleri önemsiz kılmasın. Binlerce sağlık personelimizin çocuklarına sarılamadığını unutmayın. Aramızda dolaşanlar virüs taşıyor, hasta sayısının azalması güvence değildir. Maskesiz sokağa çıkılmamalı, bir buçuk metre kuralına uyulmalıdır. 

"Yaşama hürriyetini mücadelemiz getirecektir. Bayram günleri için veremediğim haberleri ilerisi için verebilirim. Bayramda tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür olabiliriz. Bayram günleri virüsün yeniden yayılma günü olmamalı. Eski bayramlar gibi kutlarsak haftalı tırmanışa geçebilir. Bayram kutlamasını ziyarete giderek yapmayalım. Büyüklerimize yakınlık tehlikeli bir yakınlık olmasın. Onları sadece arayalım. 

Bayramdan sonraki günler daha özgür olacak. Evlerimiz güvence ortamı olacak ama tedbirlere uyacağımız daha geniş bir sosyal hayatımız olacak. İkinci dönemdeki hayat tarzına kontrollü sosyal hayat diyoruz.  Sizlere düşen maske ve mesafe tedbirine uymaktır. 

Sağlık Bakanlığı olarak bütün bakanlıklarla çalışma yürütüyoruz. Alışveriş ve seyahatte kendinizi güvenlik çemberine alın. Asansörden, metroya, banka veznesine her yerde buna dikkat edeceksiniz. 

Mücadelenin birinci döneminde başardık. Bu döneminde de başaracağız. Yeni dönemin pandemi açısından bazı standartlarını belirlemek için birçok bakanlıkla ortak çalışma yaptık. 

20 Mayıs'tan sonra iş yerlerinin girişinde o iş yerlerinde uyulması gereken afişlerle karşılaşacaksınız. Vatandaşlarımız uygulamamız üzerinden tedbirlere uyulup uyulmadığını planlayacak. Yani kuralları denetleyen taraf da olacaksınız. İş yerinin mekan durumu, çalışma saati ve bir arada bulunabilecek azami insan sayısını göreceksiniz.   Bilim Kurulumuz henüz kapalı olup ama açılabilecek iş yerleri için de rehberler hazırlayacak.

Seyahatler nasıl yapılacak?

Mobil uygulamanın bir diğer fonksiyonu da şudur, bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek. Uçağa binerken bu uygulama serbest giriş kartı olacak. Ulaştırmada bu bilgi bizlerden göstermemiz istenecek. Bu bilgi sosyal hayata katılım söz konusu olduğunda özel bir bilgi değildir. Bu uygulamaya öncelikle şehirlerarası uygulamaya geçiyoruz. Alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.

İlgili seyahat firması tarafından sağlanıp tedbir alınacak. Sonradan bir yolcuya virüs tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacaktır. Hayat Eve Sığar mobil uygulamasından HES kodu alınabilecek. Tüm yolcuların en üst düzeyde güvenliği sağlanmaya çalışacak. HES kodları kişiye özel tekil kodlardan oluşacak. TC kimlik numarası gibi sabit olmayacak. Her paylaşımında farklı bir HES kodu oluşturulabilecek. Önümüzdeki günlerde mobil uygulama ve HES kodunun yaygın uygulanması hayatımızı kolaylaştıracak. Sosyal hayatın, çalışma hayatın, insan etkinliğin birlikte gerçekleştiği hayata karşı tedbirler gereklidir. Ekonomiler, ticaret, eğitim de salgın karşısında zayıf düştü. Pandemi ile mücadelenin bir cephesi de kültürel hayattan ekonomiye bütün hayatın sağlık bulmasını amaçlayacaktır. Dünya bir gerçeği de idrak etti, her işin başı sağlık cümlesi salgın karşısında gerileyen her şeyi içerir. Ülkemizde sağlığa yapılan yatırımlar büyük bir işarettir. Sağlık yatırımları sosyal refahın şartıdır.

Sağlık turizmini çok önemsiyoruz. Bu süreçte sağlık turizmini kontrollü bir şekilde yapmayı amaçlıyoruz. Bugünden itibaren başlattık. 31 ülke için bunu başlattık, uluslararası uçuşlar olmadığını biliyoruz. Gerektiğinde talebe göre sefer düzenlenebilir olacak. Bunun için sadece Bakanlığımıza değil hem üniversiteler hem özel sektöre başvuru yapanların başvuruları dikkate alınacak. Bu çerçevede biz Covid-19'lu hasta değil, hangi hastalıları kabul edeceğimizi belirlemiş olduk. İstanbul için, Çam ve Sakura Hastanemiz sağlık turizmi için kullanılacak bir hastane olacak ağırlıklı olarak. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER