Uzmanlar uyardı: Bayramda beslenmeye dikkat!

Günlük beslenme alışkanlıklarımızın dışına çıktığımız kurban bayramında, özellikle et ve tatlı tüketimi iki katına çıkıyor. Ancak kırmızı et, doğru pişirilmediği ve dengeli tüketilmediği takdirde bir takım sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Uzmanlar uyardı: Bayramda beslenmeye dikkat!

Kurban bayramına sayılı günler kala,özellikle kronik kalp, tansiyon ve şeker hastalığı olanları uyaran Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, keyifli bir bayram süreci geçirmek için beslenme önerilerini paylaştı.

Bayramlar, tüm aile bireylerinin bir araya geldiği ve geniş sofraların kurulduğu günler olmasıyla herkes için özel bir anlam taşıyor. Bu yıl da pandemi nedeniyle bayram ziyaretleri yapılmasa da, ev halkının yemek hazırlıkları günler öncesinden başlıyor. Geleneğin bozulmadığı sofralarda ise birbirinden lezzetli et ve tatlıların hemen her çeşidini görmek mümkün. Ancak, kısa süre içinde haddinden fazla tüketilen et, özellikle kalp, şeker, böbrek ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olan kişilerde önemli sorunlara yol açıyor. Bu nedenle, kırmızı et tüketiminin sınırlı porsiyonlarda ve bazı kurallara dikkat edilerek tüketilmesi önem taşıyor.

PİŞİRME TEKNİĞİ ÖNEMLİ

Emel Terzioğlu Arslan, “Yapılan çalışmalar, özellikle kızartma ya da kavurma gibi pişirme yöntemleriyle pişirilen etleri tüketen bireylerde kolon ve mide kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Etin yanında sebze tüketiminin azalmasına bağlı olarak posa alımının da azalmasıbu riski tetikliyor. Bu nedenle kırmızı etin pişirilmesinde haşlama, fırın ve ızgara yöntemlerinin kullanılması sağlık açısından daha güvenli bulunuyor” dedi.

KURBAN BAYRAMINDA DOĞRU BESLENME NASIL OLMALI?

Diyetisyen Arslan, kurban bayramında doğru beslenmeyi ise şöyle sıraladı:

1) Öğün atlamamaya ve üç ana öğünü mutlaka tüketmeye çalışın. Öğün atlamak kan şekerini düşürerek daha fazla aç hissetmenize yol açar.

2) Yapılan hazırlıklardan çok küçük porsiyonlar halinde tüketmeye çalışın.

3) Özellikle baklava başta olmak üzere şerbetli tatlılar ve şekerlemelerden mümkün olduğunca uzak durun. Tatlı tükettiğiniz öğünlerden sonraki öğünlerin sebze ağırlıklı, daha az kalorili ve daha hafif olmasına dikkat edin.

4) Şerbetli tatlılar yerine taze meyve tüketmeye özen gösterin ve kan şekerinin daha dengeli yükselmesi için yanında mutlaka ayran, yoğurt, kefir ya da çiğ badem, ceviz, fındık gibi gıdaları tüketmeye çalışın.

5) Bayram günü kesilen hayvan eti, genellikle birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemeliler.

6) Etleri görünür yağlarından mutlaka ayırın. Et, görünür yağlarından ayrılsa bile yine de %20 oranında yağ içermektedir. Bu nedenle kırmızı et tüketiminin sıklığını ve miktarını azaltın.

7) Etleri yavaş ve düşük ısıda pişirin ve yanında mutlaka C vitamininden zengin sebzeler ve salatalar tüketin.

8) Kavurma ve kızartma ile hazırlanmış yağlı etlerden uzak durun.

9) Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır. Etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle pişirilen et ve ateş arasında en az 15-20 cm olmasına özen gösterin.

10) Günde en az 8 bardak su için.

11) Öğünlerde asitli ve gazlı içecekler yerine yoğurt, ayran, cacık tercih edin.

12) Çay ve kahve tüketimini sınırlandırın. Bu içeceklerin kafein içeriği yüksek olduğu için uykusuzluk, çarpıntı gibi bir çok probleme neden olabilir.

13) Egzersizi artırın. Gideceğiniz yerlere yürüyerek gidin ve asansör yerine merdivenleri kullanmaya çalışın.

Bu haber https://www.ajansurfa.com/ kaynağından alıntılanmıştır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER