Siverek'te Okul Servisleri Allah'a Emanet

Her yıl sene sonunda eğitim başarısızlığını konuşanlar, Milli Eğitim de koltuklarında oturup pencereden dışarı bakmaya bile üşünenler, her yıl Eylül ayında yapılan okul taşıma ihalesine girip öğrencileri hayvan istifi ile taşıyanlar, öğretmenler, müdürler, mütahitler, Milli Eğitim Müdürleri siyasetçiler ve dernekler size diyorum, bunları görüp menfaatleri için sus pus olanlar size diyorum yeter artık İNSAF!

    Eğitimden her defasında dem vuran ezberciler bunun bir adım iyileştirmesi için yan gelip yatmakla bunlara çözüm olunmuyor maalesef. Bu yıl yeni yapılan okulların sayısının fazla olması eğitimde çok şey yapıldığı anlamını taşımıyor. Türkiye'de bugün yapılan yatırımların hiçbiri ciddi bir mühendislik ürünü değil adeta mütahitlerin insafına bırakılmış durumda ve bölge koşulları göz önünde bulundurularak yapılmıyor bu okulların hiçbiri. Ankara'dan projeler çıkıyor burada ise uygulanmaya konuyor. Bunların çok ciddi sorunlarını ilerleyen süreçte göreceğiz. Nasıl ki elektrik olmadığı için ısıtma sistemi çalışmayan okulların bölge koşulları göz önünde bulundurularak yapılmadığının ispati ise şimdi bir şey söylersek eğer keneyi deve yaptılar diyen bazı at gözlüklü bürokratlarımız olabilir onun için zamanı geldiğinde hep birlikte göreceğiz.

    Akşamüstü meslektaşım DHA muhabiri Mehmet Sezgin ile birlikte, Karacadağ bölgesinde yolda kalan okul servisi haberleri gelince Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri ekiplerinin yol açma çalışmaları için Siverek Koordinatörü Nuri Kapanoğlu ve Şef Ferit Dakkalı ile yola koyulduk. Yolda giderken hava durumuna bağlı olarak yolda kalabilecek olan servis hesaplarını yaparken bir yandan da araç içerisindeki sohbeti kaçırmamaya çalışıyorum, çünkü her çıkılan kar mücadelesinin ayrı ayrı anısı var Ferit abide, bazen hasta bir çocuğu, bazen doğurmak üzere olan bir anneyi, bazen kalp krizi geçiren yaşlıları hastaneye, bazen de yolda kalmış olan gelinle damadı köylerine yetiştirmek için çabalayan Ferit Abi'nin anlattıklarını kaçırmak olmazdı. Yolda ilerlerken esen rüzgarın ve göz gözü görmeyen tipide her yerin beyaz örtü ile örtündüğü Karacadağ bölgesinde geçtiğimiz köylerin hiçbirinde elektrik yoktu hatta belki göremiyorum diye arabanın buğulu camını siliyorum ama görüntü değişmiyordu. Elektriksiz kalan köylerde insanların nasıl hayat sürdüğünü düşünüyorum uzun uzadıya tam bu düşüncelere dalmışken önümüzde Greyder ve onun arkasında duran minibüs ilişiyor gözüme.

     Aslında yolun üzerinde çok kar olduğu söylenemez, 5 veya 6 santimetreye ulaşan kar kalınlığına rağmen kar lastikleri ve zinciri olan herkes gidebilirdi. Neyse yetiştiğimizde çalışan greyderin hemen arkasında biz, bizimde hemen arkamızdan gelen minibüs ile birlikte Sumaklı köyüne doğru hareket ediyoruz. Bir süre sonra arkamızda ki minibüsün ilerlemediğini fark ediyorum. Yola devam etmemiz gerekiyor çünkü ilerde mahsur kalan okul servisleri olduğu haberi geliyor. Hatta greyderi bile sollayan Ferit abi yılların verdiği tecrübe ile karlı yolda ilerlemeye devam ediyor. Bir süre sonra köye yetişmeden yol kenarına park edilen bir minibüs daha görüyoruz. Belli ki yola devam edememiş ve içindekiler inip ayakla köye yetişmişti. Biraz daha ilerledikten sonra önümüzde yolda kalan başka bir minibüsü görüyoruz. İçinde öğrencilerin olduğu servise yetiştiğimizde servis köyün yokuşunda kalmıştı. Öğrenciler yakın olduğu için inip yürüyerek devam ediyorlar. Köy sakinleri durumu merak etmiş olmalı ki servisin yanına gelip iteklemeye başlıyorlar. Neyse ki yol açıldı ve okul servisi köye ulaştı. Burunları ve yanakları soğuktan kızaran minik öğrenciler her şeye rağmen bin bir umutla çektiğimiz kameraya bakıp gülücükler dağıtırken, içimden yeterli kadar yetinemiyormuşum sözlerini geçirdim. Belki de o an o kadar çaresiz hallerine bile gülen çocukların mutlu olduğu kadar mutlu olamadığım için kıskandım onları kim bilir. Daha ileride kalan kimsenin olmadığını öğrendikten sonra geri dönüyoruz ve gidiş yolunda arkamızdan gelen minibüs geldiğimizde aynı yerdeydi ve araçtan inerek yardımcı olmaya çalıştık kendilerine. Ferit abi bagajın arkasında ki halatı getirerek aracı çekeceğini söyleyince bende yolda gördüklerimden sonra servis şoförüne yönelerek dayı ne kar lastiklerin var ne de zincirin nasıl oluyor bu dedim.

Servis şoförünün cevabı şu oldu: ''Ma biz böyle olacağını bilmidiğğğğ''

     Meğer 4 saat boyunca yolda bekleyen öğrenciler köylüler tarafından traktörle köye götürülmüş onlarda yolu açacak ekipleri beklemeye koyulmuşlar. Artık burada ne aklın ne de mantığın işlediği bir dönemece giriyoruz. Kışın ortasında Okul Servisinde olması gereken hiçbir özellik gördüğümüz araçların hiçbirinde yoktu. Yolda kalan okul servislerinin hiçbirinde okul taşıtı yazısı, kar lastiği, kar zinciri yoktu kim bilir belki emniyet kemerleri ve klimaları bile çalışmıyordur.

    Okul Servis araçları hizmet yönetmeliğinde söylenenlerin aksine bazı servisler Siverek'te öğrencileri affedersiniz hayvan istifi ile taşınıyor. Klimalar açılmıyor öğrenciler soğuk seyahat etmekte ve ne kar lastikleri ne de kar zinciri olan bu okul servislerini kim nasıl denetliyor bizi aydınlatsınlar belki bizler yanlışız bizi düzeltsinler. Geçen gün sosyal medya hesabında söyledim yine söylüyorum makamda oturarak bu işler olmuyor,  sorunların medya'ya taşındığı zaman açtığınız soruşturmalarda harcadığınız enerjinin yarısını bu sorunlara verseniz eğer bence büyük ölçüde eksiklikler giderilir. 7 aydır vekâleten Milli Eğitim Müdürlüğü yapanlar ya o koltuğu bıraksınlar ya da sorunların çözümü için bir şeyler yapsınlar. Bir sorun çıktığında ''kim dedi'' diyenler ''kim dedi''den çok ''ne yapmamız'' gerekiyor diye düşünmedikçe bunların hiç biri çözülmez ve ortada kalır.  Yolda kalan okul servislerine çözüm arıyorsanız ben yardımcı olayım size çözümü araçları denetlemek. Bunu becerebilirseniz eğer yolda kalan servis haberlerinden bizde kurtulmuş olacağız. Köyde öğretmenler okul servis şoförlerinin baskılarından bunalmış, öğretmenlik yapamaz olmuşken adeta bir komisyoncu muamelesi görüyor insaf! Bunları daha ne kadar görmemezlikten geleceksiniz bilemiyorum.  

     Bu konuda vebal sadece idarecilerde değil o okul servislerini gerektiği gibi kullanmayan ihalecilerdedir de. Gerektiği gibi kullananlardan da işini düzgün yaptığı için Allah razı olsun!

YORUM EKLE