Tarihi Siverek Kalesi restore edilsin çağrısı!

Siverek’in Asurlular döneminden kalma Siverek Kalesi’nin çevresinin çöp yığınına dönmüş durumda. Kalenin restore edilerek turizme kazandırılmasını isteyen Siverek Gıda Maddeleri Odası Başkanı bakanlığa ç

Tarihi Siverek Kalesi restore edilsin çağrısı!

Siverek’in Asurlular döneminden kalma Siverek Kalesi’nin çevresinin çöp yığınına dönmüş durumda. Kalenin restore edilerek turizme kazandırılmasını isteyen Siverek Gıda Maddeleri Odası Başkanı bakanlığa çağrıda bulundu.

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesinde bulunan ve tarihi Asurlulara dayanan Siverek Kalesi çöplerden geçilmiyor. Kale eteğinde bulunan toprak çatılı evlerin de kötü görüntü oluşturduğu kale de özellikle yığılan çöpler hem kötü görüntüye neden oluyor hem de kötü kokuya.

Özellikle yağışlı havalarda kaleden kırılarak dökülen parçalar çevrede oturan insanlara tehlike saçarken çevrede bulunan evlerde tehlike altında.

Konuyla ilgili bakanlıklara seslenen Siverek Gıda Maddeleri Oda Başkanı Abdulvahit Sevdalı; ‘’ Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tarihi kale ve kale eteğinde bulunan çöplük haline gelen tarihi Abdalağa Hamamı’nı restore etmelidir. Kale eteği çevresinde bulunan toprak çatılı evlerin boşaltılması ve yıkılması kaleyi daha güzel gösterecektir. Kale eteğinin bu çirkin yapılardan kurtarılıp turizme kazandırılması gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.

‘’Siverek Kalesi’nin tarihi’’

Tarihi kaynaklara göre, Siverek Kalesi, Asurlar döneminde taş ve toprak yığınlarından meydana getirilen suni bir höyüğün üzerine kurulmuştur. Yerden 30-35 metre yükseklikteki bu kalenin altında, gerektiğinde sığınılacak yerler yapılmıştır. Bu sığınaklar son zamanlarda kale eteklerinde yapılan evlerin temel kazıları sırasında ortaya çıkan dehlizlerin varlığından anlaşılmıştır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER