Velilerden bağış isteyen müdürler hakkında işlem başlatılacak!

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü velilerden okul kıyafeti ve kırtasiye malzemesi isteyen, okul kıyafetinde herhangi bir dayatma uygulayan idareciler hakkında işlem başlatılacağını duyurdu.

Velilerden bağış isteyen müdürler hakkında işlem başlatılacak!
Okulların başlamasına kısa bir süre kala kayıt esnasında velilerden okul kıyafetleri ve kırtasiye malzemesi istenmesi konusunda gerek basın yoluyla gerekse bizzat veliler tarafından yapılan şikayetler üzerine Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yapılan açıklamada konunun üzerinde titizlikle durulduğu, okul idarelerine, ilgili talimatların yazılı olarak verildiği belirtildi. Yazıda 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının ilgili mevzuat hükümleri gereğince yapılması gerektiği belirtildi.


Bu konuda, Anayasa'nın 42'nci maddesinde "İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır" hükmünün yer aldığı hatırlatılarak, şöyle denildi:


"Millî Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliğin Birlik Gelirleri başlıklı 15'inci maddesinin 2'nci fıkrasında, 'Birlikler, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz.


Ayrıca Bakanlık tarafından yürütülen proje ve yapılan protokoller kapsamında okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilemez' hükmü ve ilgili genelgede de 'Okul-aile birlikleri temsilcileri, öğrenci velileri ile bağış yapılması amacıyla karşı karşıya getirilmeyecek, öğrenci kayıt-kabulü ve diploma verilmesi karşılığında okul-aile birlikleri hesabına para yatırılması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır' hükmü yer almaktadır.


Bu nedenle öğrenci velileri ve okul aile birliğinin birlikte karar vermesi ile belirlenen kıyafetlerin alımında renk ve modele uyması koşulu ile herhangi bir dayatmanın yapılamayacağını açıklayan İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, bu konuda kanun, yönetmelik ve genelge hükümlerine aykırı şekilde işlem yapan okul yöneticileri hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacak."



AJANS URFA
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER