Siverek'te 53 Metrekarelik Mozaik Bulundu

Siverek'te 53 Metrekarelik Mozaik Bulundu...

Siverek'te 53 Metrekarelik Mozaik Bulundu

ŞANLIURFA'nın  Siverek İlçesine bağlı 24 km uzaklıkta bulunanaşağı yalankoz mahallesinde  53metrekarelik mozaik bulundu.


      Milattan önce 5. yüzyıllara ait olduğubelirlenen mozaikler jandarma kontrolünde üzeri toprakla kapatılarak korumayaalındı. Mahallede ağaç dikmek için kazı yapan vatandaşlar kazı yapılan yerdemozaik bulunca güvenlik güçlerine haber verildi.


  Mahallesakinlerinin gösterdiği yerde güvenlik güçlerinin yaptığı kazıda 53metrekarelik üzerinde İbranice yazıların olduğu dinozor ve tavşan figürlerininbulunduğu mozaiğe ulaşan ekipler uzman ekip talep etti. Ankara'dan gelenUzmanların incelemesinin ardından mozaik üzerine toprak dökülerek kapatıldı.


     İlçe kaymakamı Hamza Erkal aşağı yalankozmahallesinde mozaik bulunan bölgede inceleme yaptı. Konuyla ilgili açıklamada bulunankaymakam Erkal şöyle dedi." İlçe emniyet müdürlüğü Diyarbakır emniyet müdürlüğüve Ankara destekli yapılan bir operasyonla yerinde tespit edilen çok önemlitarihi eser bulundu. Bölge olarak çok uygarlıkların yerleştiği yerler, buyerlerde mozaik ve tarihi kalıntıların bulunması normal, figürleri bu kadarcanlı, bu çapta büyük ve korunmuş halde Türkiye'de şu ana kadar ender bulunanmozaiklerden biri bu Ümit ederiz ki   özelliğinden dolayı bölgede kazılar yapılarak  diğer tarihi kalıntıların ortaya çıkartılır"dedi.


   Yapılan araştırmaların ardından bölgeyegelecek arkeologların çalışma yapması için mozaiğin üzeri toprakla kapatıldı.Jandarma köydeki korucuların bölgede nöbet tutacağını belirtti.


     Mahallede tarım işi ile uğraşan ErdalVurgun İsimli Mahalle sakini yaptığı açıklamada şöyle dedi. Bir arkadaşımızağaç dikmek için kazı yapınca taşlara rastlamış ve bize haber verdigeldiğimizde mozaikle karşılaştık, bizim haberimiz olmadan bir operasyonyapılmış ancak biz mozaiği bulduğumuz anda güvenlik güçlerine haber verdik."Dedi.


    Konuyla ilgili bir kişinin gözaltında olduğubelirtildi.

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER