Diyarbakır'da HDP'lilere müdahale

Diyarbakır'da HDP'lilere müdahale | Bir milletvekili baygınlık geçirdi, gazeteciler darp edildi, gözaltılar var

Diyarbakır'da HDP'lilere müdahale

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı'nın görevden alınarak yerine kayyım atanmasına tepki sürüyor. Diyarbakır belediyesi binası önünde açıklama yapmak isteyen HDP'li grup polis tarafından ablukaya alınınca oturma eylemi yaptı. HDP'lilerin basın açıklamasının ardından polis, iki gruba ayrılarak yürüyüşe geçen HDP'lilere tazyikli suyla müdahalede bulundu. Müdahale sırasında HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun baygınlık geçirdi. Müdahalede 10’u aşkın kişi darp edilerek gözaltına alındı, gazeteciler darp edildi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "Kayyım demokrasinin reddidir" denilerek mücadelenin sürdürüleceği belirtildi. Turan'ın ardından söz alan Leyla Güven de, Barzani'ye çağrıda bulunarak, "Bu kirli politikalar karşısında tek bir irade olalım" dedi.

İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanları görevden alınarak yerlerine valiler kayyım olarak atandı. Vatandaşlar, barolar, siyasiler ve daha pek çok kesimden söz konusu kayyım atamalarına tepki geldi. HDP'liler protestolara başladı. Dün akşam saatlerinde İstanbul Kadıköy'de gerçekleştirilmek istenen eylemde polis müdahalede bulundu. Çok sayıda kişi gözaltına alınırken, polis müdahalesi kameralarına yansıdı. Öte yandan polis, göstericileri dağıtmak için plastik mermi de kullandı.

Bugün (21 Ağustos 2019) Diyarbakır belediye binası önüne yürümek isteyen HDP'liler de polis ablukasına alınarak engellendi. Belediye binasına çıkan tüm yollar polis bariyerleriyle kapatılarak yollara TOMA’lar yerleştirildi. Araç trafiğine kapatılan yollara giriş çıkış yapan vatandaşlar Genel Bilgi Taraması (GBT) kontrolünden geçirildi.

Belediyeye yürümek isteyen kitleye polis tarafından izin verilmeyince aralarında milletvekilleri ve Selçuk Mızraklı'nın da bulunduğu kitle oturma eylemine başladı. Protestocuların, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları attığı duyuldu. Oturma eyleminin ardından HDP Mersin MilletvekiliRıdvan Turan tarafından saat 13:00'da basın açıklaması okundu.

"Kayyum demek hırsızlık demektir, direnişimiz sürecek"

Basın açıklaması şöyle:

Ne yazık ki iktidar eliyle modern bir şark ıslahat planı ortaya konmuştur. Kürdün dilini yok sayan, kültürünü, varlığını yok sayan anlayış şimdi de Amed’de Mardin’de olduğu gibi siyasi irademizi yok sayıyor. Son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim, her kim ki bizim AKP-MHP faşizmiyle uzlaşacağımızı zannediyorsa, her kim ki bizim kayyum darbesiyle uzlaşacağımızı sanıyorsa yanılıyor. Eylemlerimiz sürecek. Bugünden yarına da direnişimiz devam edecektir. Kayyım nedir? İktidar ve onun İçişleri Bakanı Kürt halkına, ‘Sen kendini yönetme ehliyetine sahip değilsin. Seni yönetmek için biz kendi adımımızı atıyoruz’ diyor. Kayyım demokrasinin reddidir, insan haklarının, temel hak ve özgürlüklerin, bir halkın kendi kendini yönetme hakkının reddidir. Bu nedenle kayyuma karşı direnişimiz sürecek. Her sözü ağızlarına aldıklarında milli iradeden bahsedenler, başta AKP Genel Başkanı Erdoğan olmak üzere her zaman milli iradeden dem vuranlar burada açıkça milli iradeyi katletmeye çalışıyorlar, açıkça bir gasp suçu işliyorlar. Amed halkı ve bütün Kürt halkı kayyum zulmüne gereken cevabı vermekten geri durmayacaktır. Kayyumun ne olduğunu anlamak için Diyarbakır’ı nasıl yönettiklerine bakalım. Yüz binlerce liralık tatlı, çerez siparişlerini hatırlayalım. O banyoyu hatırlayalım. Kayyumlar nerede iş yaptılarsa arkalarında korkunç bir borç yükü bıraktılar. Bu para, senin benim paramdır, bizim halkımızın parasıdır. Kayyum demek hırsızlık demektir. Bugün birileri çıkmış diyor ki; ‘AKP’li bazı kalemşörler bölgede halkın zaten siyasi eğilimi dikkate alınmamalıymış, zaten halk cahilmiş. Evvel Allah Kürt halkı daha önceden olduğu gibi bundan sonra kimin cahil olduğunu, kimin politik kimliğe sahip olduğunu, kimin kimliği, onuru, tarihi, kültürü için bedel ödediğini ve ödeyeceğini dün gösterdiği gibi bugün de gösterecek.

"Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz"

Kürt halkının siyasi iradesini yok sayanları bilin ki yok sayacağız. Bugün bu kayyum zihniyetinin temel sebebi aslında bu zevatın güçlü olması değildir, tam tersine güçsüzlüğüdür. AKP-MHP faşist koalisyonunun çaresizliğiyle karşı karşıyayız. Orta Doğu’da kitlenmiş bir siyasi durum, dış politikada yere çakılmış bir siyaset, bir taraftan bu ülkenin tarihinin gördüğü en büyük ekonomik krizle ülke çalkalanırken işte Kürt meselesinde de üretmeye çalıştıkları çözüm bu. Bir taraftan kamuoyunda yeniden bir çözüm süreci başlar mı derken işte iktidar kaosu artırmak suretiyle iktidarda kalmaya niyet edeceğini bir kez daha gösterdi. Kasım seçimlerinde nasıl ki kaostan medet uman, yine kaotik bir süreci Kürt meselesi üzerinden çekmek suretiyle siyasi iktidarına devam edeceğini zannediyor. Yapma yok. Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz. Sizin siyaseten hiçbir meşruiyetiniz demokratik olarak kalmamıştır. Bunu iyi bilin. Dün kayyumu halkımız nasıl süpürdüyse eyvallah yine süpürmeyi biliriz. Aynı şeyi yapı da, ondan farklı sonuçlar doğacağını zannetmek ahmakların harcıdır. Eğer yaparsanız bunun cevabını da en net biçimde alacaksınız. Direnişimiz sürecek, eylemlerimiz sürecek kayyumu kabul etmiyoruz. Seçilmişlerin seçildikleri yerden uzaklaştırılmasını kabul etmiyoruz. Kayyum da gidecek, AKP-MHP faşist koalisyonu çöp sepetine göndereceğiz."

Barzani'ye çağrı: Tutum sahibi ol; bu kirli politikalar karşısında tek irade olalım

Basın açıklaması'na Leyla Güven tarafından devam edildi. Güven, yaptığı konuşmada Neçirvan Barzani'ye tutum sahibi olma çağrısında bulunarak, "Geçmişte ne kadar acı yaşadıysak ittifak ve birlik sağlayamadığımızdan kaynaklıdır. Bu kirli politikalar karşısında tek bir irade olalım" dedi.

"AKP-MHP iktidarı bu kayyumu açıklayamıyor. Çünkü gerçekten halkın iradesine darbedir. Biz de geçmişte belki yetersiz kaldığımız konular vardır ama bunun karşısında bugün her gün eylem her gün direniş diyeceğiz. Karşıdan bizi izleyenler şunu çok iyi bilsinler ki FETÖ’cülerin Kürt halkı üzerinde sürdürdüğü zulmün geldiği sonucu görüyoruz. Ya akıllarını başlarına alsınlar ya da bu direnişin altında kalacaklar. Bugün Türkiye Suriye gibi olamamışsa bu Kürt halkının sağduyusundan kaynaklıdır. Bundan sonra irademizi ortaya koyacağız. Bu kayyumların burada asla kalamayacağını ortaya koyacağız. Bu direnişi yükselteceğiz. En büyük desteği de biz yine Türkiye halklarından bekliyoruz. Sayın Barzani’den de tutum sahibi olmasını bekliyoruz. Geçmişte ne kadar acı yaşadıysak ittifak ve birlik sağlayamadığımızdan kaynaklıdır. Biz çağrı yapıyoruz; bu kirli politikalar karşısında tek bir irade olalım."

TOMA ile müdahale edildi; 5 kişi gözaltına alındı

Diyarbakır Lise Caddesi’nde HDP’nin yaptığı basın açıklamasına katılan milletvekilleri, belediye eş başkanları ile vatandaşlar, iki gruba ayrılarak Dağkapı Meydanı’nı ve Ofis semtine doğru yürüyüşe geçti. Sur ilçesine doğru “Amed uyuma iradene sahip çık” sloganları atan grup, bir süre yürüdü. Esnaf ve yurttaşların destek verdiği gruba polisler, TOMA’larla müdahale etti. Müdahale sırasında 5 kişi gözaltına alınırken, grup ara sokaklara dağıldı.

HDP'li milletvekili baygınlık geçirdi

Ofis semtine doğru yürüyen grup ise “Direne direne kazanacağız”, “Amed bizim irademizdir” sloganları attı. Anıt Park’taki polisin tazyikli su müdahalesine rağmen yürüyüşe devam eden yurttaşlara, Ofis semtinde bir kez daha müdahale edildi. Müdahale sırasında HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun baygınlık geçirdi. Müdahalede 10’u aşkın kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Gazeteciler darp edildi

Gözaltına alınların DBB’ye ait otobüse konulmasına tepki gösteren HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, kayyumun ilk icraatının belediye araçlarını gözaltı aracı yapmak olduğunu söyledi.

Yenişehir ilçesi Ofis semtinde yurttaşların yaptığı yürüyüşü takip eden gazeteciler Lezgin Akdeniz, Beritan Canözer ve Ali Koçer de polisin müdahalesine maruz kaldı. Gazetecileri ittiği ve yumruklayarak darp ettiği belirtilen polislern gazetecileri gözaltına almakla tehdit ettiği aktarıldı.

Diyarbakır'ın devam eden polis ablukasına rağmen HDP'li milletvekilleri Ofis semtinde oturma eylemi düzenliyor. Milletvekilleri polis tarafından kuşatılmış durumda.

Yerine kayyım atanan Mızraklı: Hukuk önünde itiraz yolu açıktır

Yerine kayyım atanan Selçuk Mızraklı, oturma eylemi sırasında Rûdaw Türkçe’ye yaptığı açıklamada, "Yaptığımız her işi hakkaniyetle yerine getiren birileri olarak ve bizi yargılayabilecek yegâne mahkemenin halk iradesi ve sandık olduğunu bilerek biz yerel yönetimlerde yerimizi aldık. Dolayısıyla hukuk dışı yöntemleri beklenilen şeyler olarak görmemek gerekir. İtiraz edeceğiz. Hukuk önünde itiraz yolu açıktır. Kamuoyu vicdanında itirazımızı yapacağız. İmkân bulduğumuz her araç ve yöntemle en güçlü şekilde demokratik itirazımızı yükselteceğiz" diye konuştu.

Mızraklı: Bir daha seçim yapılacak olursa yüzde 75'le kaybederler

Mızraklı, başka bir medya kuruluşuna yaptığı açıklamada da şunları kaydetti:

"En ağır baskı, en ağır kuşatma koşullarında seçimler yapıldı. Yüzde 64'lerle seçimi kaybettiler. Dolayısıyla bugün bir daha seçim yapılacak olursa yüzde 75'le kaybederler. Yaptıkları işler kamuoyunda ilgi görmüyor. Sizin zor unsuru ile, baskı ile sağlamış olduğunuz bir takım pozisyonlar zehirli pozisyonlardır. Bu kararı evrenleri de zehirleyecektir. Demokratik sisteme olan güveni zayıflatacaktır. Herkesin her siyasi çevrenin bu meseleye bu minvalde bakması ve yurttaşlık hukuku gereği iradesini yansıtması, onurunu savunması gerekir. Bu savunma bulundukları her yerde itirazlarını yükseltebilecekleri her biçimiyle doğrudur, haklıdır. Bu biçim demokratik protestonun en makul, en etkili biçimleriyle devam etmelidir.

"Yerel seçimlerde kimseye borç vermedik, bir tutum ortaya koyduk; demokrasi vicdanı olan herkesin karşı görüş bildirmesi gerekir"

Öte yandan Özgürüz'ün, "CHP’ye bir mesajınız var mı?" sorusunu yanıtlayan Mızraklı, "Dedik ki AKP MHP iktidar blokunun bu tutumuna karşı demokrasi değerlerine yaslanan yerlerdeki adayları destekleyeceğiz dedik. Biz burada kimseye borç vermedik. Demokrasi değerleri açısından bir tutum ortaya koyduk. Ve adeta can suyu yaklaşımıydı bu. Bu borç değil, bir değer aktarımıydı. CHP oldum Saadet Partisi olsun kim olursa olsun demokratik anlayışa sahip olan tüm kesimlerin bu duruma karşı çıkması gerekir" sözlerini kaydetti.

"Demokrasi vicdanı olan herkesin karşı görüş bildirmesi gerektiğini" ifade eden Mızraklı, "Geçmişte AKP’nin kapatılması konusu da ve Meclis’te başörtüsüyle ilgili yasal düzenlemeler geldiğinde de biz demokratik çerçeveler içerisinde hakka, özgürlüğe çağrı yapmıştık. Bugün burada yaşanan hak gasbı ortadan kaldırılıncaya kadar, bu mekanizma bir bütün olarak değişinceye kadar bu protesto devam edecektir. Sesiz kalırsak sadece yerel yönetimlerdeki varlığımızı değil insanlık vicdanımızı yitiririz. Eğer sessiz kalırsak çocuklarımızın ileride aydınlık ve güçlü bir Türkiye ile buluşması güçleşir. Herkese görev başına çağırıyorum" dedi.

"Onlara teşekkür etmeliyim, kirli yüzlerini açık bir şekilde ortaya koydular"

Oturma eyleminde bulunan vatandaşlardan biri Özgürüz'ün mikrafonuna şu açıklamalarda bulundu:

"Şu an yaşanan rezilce bir durum. Kendileri için hak gördükleri bütün olumlu şeyleri başkaları için kesinlikle tahammülleri yok. Burada yaşanan açık hak ihlalidir. Bir anlamda onlara teşekkür etmem gerekiyor, kirli yüzlerini açık bir şekilde ortaya koydular. Siz dinden bahsediyorsanız gelin hakka hizmet edin. Siz seçimi burada kaybetmişsiniz, size kimse oy vermemeli, burada yüzde 70 oranında seçilen bir belediye başkanını görevden almak haydutluktur. Kendisine yeri dar ediyorsunuz."

Diyarbakır'daki kayyım eyleminden kareler:

t24

YORUM EKLE
YORUMLAR
Dnzdln
Dnzdln - 5 yıl Önce

Devletimizin parası o dağ gavurcuklarına mı gitsin yani siz ne yapsanız boş muvaffak olamazsınız ...

SIRADAKİ HABER