SOSYAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜNE ÇAĞIRIMDIR!..

Siverek’te nüfusun büyük bir kesimini gençler ve çocuklar oluşturuyor. Her geçen yıl genç nüfusumuz artıyor. Artan nüfus, beraberinde birçok sorunu getiriyor. Bilinçsizce artan bu nüfusun en büyük sorunu eğitim. Şu veya bu nedenle eğitimine ara veren çocuklar sokakta çalışmak zorunda kalıyor. Genç nüfusun büyük bölümü batı illerinde garsonluk, atık madde toplayıcılığı, vesaire işlerde sezonluk çalışıyorlar.


Yasalarımızda çocukların sokakta çalınması yasak! Yasağa aldıran yok. Karanlıkta çocuk satıcıların sesi buz kesiyor.
Sokaklar tehlikeli. Yaşı küçük çocukları gecenin karanlığında gözleyen birden çok puşt göz vardır. Bunu ben yalnız bilmiyorum. Bunu bu ilçenin emniyeti, jandarması ve zabıtası da biliyor. Bu güne kadar sokakta çalışan çocukların sokakta zanaata ve eğitime yönlendirilmesi amacıyla birçok kez çağrı da bulunuldu. Sokakta çalışan çocuklarla ilgili ciddi projelerin uygulanması gerekiyor. Bu projeler öyle milyon dolarlık projeler değil, maddi yönünden çok vicdani yönü önemlidir.


Projenin oluşmasında en büyük görev; Siverek sosyal hizmet merkezi müdürlüğüne düşüyor. Yapılacak iş çok basit. Sosyal hizmetler öncülüğünde sokakta çalışan ve dilenen çocukların tespitini zabıta ekipleri, polis yardımıyla yapılmalıdır. Çeşitli nedenlerle eğitimlerine ara veren çocukları Siverek Meslek odalarının desteğiyle bir zanaata yönlendirilmeli her çocuğun özel bir dosyası olmalı, çocuğun eğilimli olduğu meslek dalı tespit edilmeli. Zorunlu olarak çalışıyorsa Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı aracılığıyla aileye destek sağlanmalı, çocuğun sokakta çalışması önlenmeli. Sanayi sitesinde çeşitli meslek ustalarının iş yerleri vardır. Sokakta çalışan çocuklar sosyal hizmetler uzmanlarının desteğiyle mesleğe yönlendirilmelidir, çırak olarak verildikleri ustaların yanında sosyal hizmet uzmanı ve zabıta ekipleri işbirliğiyle bu çırakların denetimleri sağlanmalıdır.
Şöyle bir soru sorsam Siverek’te ki yetkililere: Siverek’te kaç çocuk sokakta çalışıyor? Siverek’te kaç çocuk madde bağımlısı? 
Kanımca bu soruların cevabı yok. Çünkü ne sosyal hizmetle, nede belediye zabıta ekipleri,  nede ilçe emniyet müdürlüğünde bu sayı net bir biçimde bulunmuyor.
İlçe Kaymakamlığı, sosyal Hizmetler Müdürlüğü, belediye başkanlığı, meslek odaları bu konuda bir proje geliştirilmeli. Geliştirilecek bu ortak projeyle sokakta çalışan çocukların tamamını sokaktan almasak bile, büyük bir çoğunluğunu alabiliriz diye düşünüyorum.
Sokakta çalıştırılan ve dilendirilen çocukların ailelerine yönelik yasal işlemler hayata geçirilmeli. Zorunlu olarak çalışmak zorunda kalanları ise bu projeyle hem zanaata, hem de eğitime yönlendirmeliyiz. 

Bu projeyi hayata geçirebilsek çok değil bir on yıl içinde Siverek’te daha kaliteli nitelikli genç nüfusa sahip olabiliriz.
Bu konuda her kurum üstüne düşeni yapmalı yoksa inanın madde bağımlısı her gencin vebalı boynumuza olur.
Bu konuda sosyal hizmetler müdürlüğünden ciddi bir çalışma beklediğimi belirtmek isterim.

YORUM EKLE