URFA'DA BİLGİ KİRLİLİĞİ

Şanlıurfa'da idarecilerin ağzı çok sıkıdır. Bazı şaibeler çıksa ve bu gündeme otursa, kendinizi yırtsanız da konuşmadı mı, konuşmazlar. Bazen gerçekleştirdikleri veya sorumluluklarında gerçekleşen usulsüzlükler, aslından çok daha kötü bilinse de çıkıp o kadar kötü boyutta olduğunu dahi anlatmazlar. Bunun ne kadar aleyhlerinde olduğunu da idrak edemezler.

Örneğin, bir belediye başkanı güzel bir proje gerçekleştirmek istiyor ama bunu ilk etapta kamuoyundan gizli tuttu. Bir şekilde kamuoyu da haberdar oldu. İşte bu haberdar olma şekli pek istenildiği gibi olmuyor. Çünkü başkanın aleyhinde olanlar kamuoyuna sızdırıyor bu bilgiyi. Mesela proje bedeli çok abartılabiliyor. Projenin arsa sahibi olarak başkana yakın kişiler olduğu lanse edilebiliyor İhaleyi alacak kişiler farklı gösterilebiliyor. Artık bu bilgi kirliliği alıp başını gitmişse, başkan çıkıp doğrusunu anlatsa da kimseye inandıramıyor. Çok somut örnek verebilirim. Sadece birkaçı olmadığı, hemen hemen hepsi böyle olduğu için birkaç kişiyi şimdi buradan anlatmanın anlamı yok.

Peki bugünlerde kamuoyunun kafasını karıştıran ancak bir türlü aslı anlatılmayan veya öğrenilemeyen bilgi kirliliği olan başlıca konular hangileri?

*

Belsan'da ne kadar paramız çalındı, açıklanmıyor. Kimine göre 1 milyondan fazla kimine göre 200 bin civarı.

*

Belediye başkanlarının çoğu yakınlarını kendi belediyelerinde istihdam etti. Bunlar kaç kişidir, fısıltı gazetesinde anlatılanlar doğru mu yoksa abartı mı bilemiyoruz.

*

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'nin kendi akrabalarını artık bitirip eşinin akrabalarını istihdam etmeye başladığı hatta bacanağını spor müdürü yaptığı doğrumudur, yoksa yalan mıdır öğrenme şansımız yok.

*

Yıllardır yılan hikayesine dönen Çevik kuvvet ve Yenice kavşaklarının tam olarak ne zaman biteceği.

*

Kamu kurumlarında ihalesiz yapılan doğrudan teminler kimlere veya hangi firmalara gidiyor, devlet sırrı gibi saklanıyor maalesef.

*

İşe gitmeden maaş alanların olduğu hatta yaz boyunca Yalova'da tatilde olup elindeki ATM kartıyla orada maaşını çeken belediye personeli olduğu konuşuluyor.

*

Şanlıurfaspor'da 150 milyon nereye gitti? Önceki vali inceleme yapmıştı, şimdiki vali o usulsüzlüklerin ve kayıp paranın takipçisi oluyor mu? Bu konu da bir sürü soru işaretleriyle dolu.

*

Hazine arazileri, toplulaştırma, mera, kentsel gelişim konularında tam olarak neler oluyor, araziler birilerine peşkeş mi çekiliyor kimse bugüne kadar açıklama yapmadı.

*

Bor madeni araması yapıldığı iddiasının arkasında Maşuk'ta en kıymetli hazine arsalarının peşkeş çekildiği ileri sürülüyor.

*

Tam olarak kaç Suriyeli mülteci ile yaşıyoruz. Yani kampların dışında nüfusumuza kaç Suriyeli eklendi? Tam olarak rakam nedir? Yada hiç sayımları yapıldı mı? Bunlara da bize geldiği gibi merkezi bütçeden para geliyor mu, bunu da bilmiyoruz.

*

1700 yataklı Şehir Hastanesi'nin neden yapılmadığı ile ilgili çeşitli rivayetler var. Defalarca temeli atılmasına rağmen ne başlanacağı bilinmiyor.

*

Kapanan özel hastanelerle boşaltılan kamu binalarının ne olacağı?

*

Tam olarak kaç mevsimlik işçi göçümüz var, kaç öğrenci eğitiminden geri kalıyor bugüne kadar hiç açıklanmayan başka bir konu. Aslında hiç sayılmadılar, bence kayıtları bile yok.

Şimdilik yeter. Sizin de onlarca ekleyeceğiniz sorular ve bilgi kirliliği konuları vardır.



Gazeteipekyol

YORUM EKLE