Kategoriler

Eğitim-Bir-Sen Sınav Değişikliğinden Kaygılı

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun yaptığı açıklamada gündemde olan üniversite sınav değişikliği konusuna değindi.

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi'nden yapılan açıklamada gündemde olan üniversite sınavında değişiklik yapılması konusunda değinildi. Açıklamayı yapan Şube Başkanı İbrahim Coşkun, yapılan sınav açıklaması sonucunda milyonlarca aday ve ailenin tedirgin olduğunu ifade etti.

'BU KADAR GENİŞ KİTLEYİ İLGİLENDİREN KARAR ACELEYE GETİRİLMEMELİ'

Coşkun, konusunun aceleye getirilmemesi gerektiğini belirterek, "Cumhurbaşkanının "değişiklik yapacağız" ifadesine karşın "değişiklik olmayacağı" yönünde bir açıklama yapıldıktan birkaç gün sonra iki aşamalı ve çok oturumlu mevcut sınav sisteminin tek aşamalı hale getirileceğinin açıklanması, karar verme süreçlerinin sağlıklı işletilmediğini göstermektedir. Milyonlarca aile ve aday, bu açıklama sonrasında tedirgin olmuş ve bir belirsizlik içine girmişlerdir. Bu yıl yeni sistemin uygulanıp uygulanmayacağı konusunda zihin karışıklığı yaşanmaktadır. Bu kadar geniş bir kitleyi ilgilendiren bir karar, aceleye getirilmemeli ve belirli bir mutabakattan sonra olgunlaştırılarak hayata geçirilmelidir" ifadelerini kullandı.

'YAPILACAK DEĞİŞİKLİK SORUNLARI DERİNLEŞTİRECEK'

Yapılacak olan değişiklikle temel Türkçe ve Matematik becerilerine ağırlık veren bir sisteme geçilmesinin sorunları daha derinleştireceğine dikkat çeken Coşkun, "Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa şubesi olarak mevcut sınav sistemini sadeleştirme adına temel Türkçe ve Matematik becerilerine ağırlık veren tek aşamalı bir sınava geçilmesinin, eğitim sistemindeki sorunları daha da derinleştireceğine dikkatlere sunuyoruz. Temel Türkçe ve matematiği üniversite giriş sınavının merkezine alacağı belirtilen bu yeni önerilen modelin 28 Şubat sonrasında uygulanan sınav sistemi gibi okulları önemsizleştirmesi, özel kurslara olan yönelimi artırması ve öğrencilerin üniversiteye hazırlıksız gelmelerine neden olması muhtemeldir. Dolayısıyla, böyle bir modelle, Cumhurbaşkanının ısrarla vurguladığı, okulu merkeze alma ve okul dışı kaynaklara yönelmeyi azaltma gibi hedefler kesinlikle gerçekleşmeyecek, tam tersine eğitim sistemindeki sorunlar daha da kangren haline gelecektir" diye konuştu.

'ASIL SORUN YERLEŞME KONUSUNDAKİ ORAN'

Yükseköğretime geçişteki en önemli sorunun sınava giren öğrenci sayısı ile yerleşen öğrenci arasındaki oran olduğunun altını çizen Coşkun, "2017 yılında lise son sınıftaki her 3 öğrenciden 1'i ancak bir lisans ve önlisans programına yerleştirilmiştir. Lise son sınıf öğrencilerinin lisans ve önlisans programlarına yerleşme oranı 2017 yılında %32,9 olarak gerçekleşmiştir ve bu oran, son 10 yılın en düşük oranıdır. Daha önemlisi, üniversite kontenjanlarının dolmadığı görülmektedir. 2017 yılında yapılan ilk ve ek yerleştirme sonrasında 322 bin kontenjan boş kalmıştır" diyerek sözlerine son verdi.

(
HABERM MERKEZİ)
Yorumlar

Daha Fazla Haber
SİVEREK
3 Kez Görüntülendi.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz Ankara'da resmi törenle karşılandı
SİVEREK
10 Kez Görüntülendi.
TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu: Asla geri adım atmayacağız
SİVEREK
15 Kez Görüntülendi.
Asgari ücret görüşmeleri aralık ayında başlayacak
GÜNDEM
17 Kez Görüntülendi.
Sındırgı depreminin ardından çöken binalar görüntülendi
EĞİTİM
23 Kez Görüntülendi.
Balıkesir'de 6.1 büyüklüğünde deprem: İstanbul ve İzmir'de hissedildi
GÜNDEM
42 Kez Görüntülendi.
Eurofighter’lar, Türk hava sahasında F-16’lar tarafından karşılandı
SİVEREK
133 Kez Görüntülendi.
Siverek’te cami bahçesine gömülü bebek cesedi bulundu!
SİVEREK
107 Kez Görüntülendi.
Başkan Bucak, kavşak müjdesini sosyal medya hesabından verdi
GÜNDEM
33 Kez Görüntülendi.
Mattia Ahmet Minguzzi davasında karar açıklandı: İki sanığa 24 yıl hapis cezası
SİVEREK
109 Kez Görüntülendi.
Sepetli motosikletin devrilmesi sonucu 5 kişi yaralandı!