Kategoriler

Salçalık domates fiyatı düşünce talep arttı

Yaz aylarında Şanlıurfalılar tarafından özenle hazırlanan salça, bu yıl domates fiyatlarındaki düşüş nedeniyle daha da fazla talep görüyor.

Domates ve biber hasadıyla birlikte Şanlıurfa’da salça sezonu da açıldı.  Damların kırmızı renge bürünmeye başladığı kentte evlerinin salça ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşlar, Şanlıurfa Sebze ve Meyve Hali'nin yolunu tutuyor.

Halin hareketliliği, evlerinde kendi salçalarını yapmak isteyen vatandaşların yoğun ilgisiyle daha da artıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren hal pazarına akın eden Şanlıurfalılar, taze ve kaliteli domatesleri en uygun fiyatlarla satın almak için dükkanları dolaşıyor. Geçen yıl 7-9 TL arasında satışa sunulan salçalık domatesler, bu yıl fiyatların düşmesiyle birlikte vatandaşlar için cazip hale geldi.

KUTLUAY: DOMATES FİYATLARIMIZ ŞU AN GAYET UYGUN

Yerli üretim ve bol miktardaki ekilişin fiyatlara olumlu yansıdığını belirten ŞUTİM Sebze Hali esnaflarından Yusuf Kutluay, “Şehir olarak salçalık sebze sezonuna başladık. Domates fiyatlarımız şu an gayet uygun. Bu yıl tonaj yüksek, bu da fiyatların düşük olmasına sebep oldu,” diye konuştu.

Domateslerin yapım süreci ise dikkat çekiyor.  Alınan domatesler, kasalarla taşıma kamyonetlerine yükleniyor. Ardından evlere ya da salçalık biber ve domates sıkma tesislerine sevk ediliyor. Ortalama 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde ediliyor.

EVDE SALÇA YAPMANIN YOLU

Evinde salça yapmak isteyenler için işte basit bir tarif:

1.Domatesleri iyice yıkayın ve saplarını koparın.

2.Domatesleri büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölün ve derin bir kaba aktarın. Kabuklarının ayrılması için birkaç gün bekletin ve arada bir karıştırın.

3.3-4 gün sonra, ince delikli bir süzgeçle domatesleri çekirdeklerinden ayırın. Kabuğundan ayrılan domatesler, kırmızı bir püre haline gelecektir.

4. İnce bir tülbentten ya da bez torbadan domatesin suyunu süzün.

5. Oluşan püreyi geniş bir tepsiye aktarın, bir miktar tuz ekleyin ve güneşte bekletin. Güneşte kurutulacak domates salçasının üzerini ince bir tülbentle örtüp, ara sıra karıştırmayı unutmayın.

6. En geç bir haftada salçanız hazır olacaktır. Eğer güneşli bir ortamınız yoksa, domates püresini tencerede kaynatarak ve tuz ilave ederek de salça haline getirebilirsiniz; bu aşamada sık sık karıştırarak dibi tutmamasını sağlamalısınız.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
SİVEREK
8 Kez Görüntülendi.
Rusya son 73 yılın en şiddetli depremini yaşadı
GÜNDEM
3 Kez Görüntülendi.
Rusya'nın doğusunda 8.8'lik deprem: Bir kasaba sular altında kaldı! OHAL ilan edildi
SİVEREK
13 Kez Görüntülendi.
Fatma Şahin tarımda "Gaziantep" modelini anlattı: Yeni bir üretim devrimine imza atıyoruz
GÜNDEM
13 Kez Görüntülendi.
Özgür Özel'den iktidar iddiası: Seçimi kazanamazsak o gece siyaseti bırakırım
SİVEREK
19 Kez Görüntülendi.
Siverek KYK Yurduna "Koçali Aymaz" İsmi verilsin
SİVEREK
13 Kez Görüntülendi.
Siverek’te üstyapı çalışmaları devam ediyor
GÜNDEM
2 Kez Görüntülendi.
Gazze'de insani yardım sistemi çöküyor
SİVEREK
6 Kez Görüntülendi.
Bursa'daki yangında FETÖ şüphesi: Benzin bidonuyla yakalandı
SİVEREK
21 Kez Görüntülendi.
Ürdün ve BAE, İsrail'in Gazze ambargosunu havadan yardım atarak kırmaya çalışıyor
SİVEREK
27 Kez Görüntülendi.
Siverek Belediyesi'ne Ait 22 Taşınmaz İcra Yoluyla Satışa Çıkıyor