Kategoriler

Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in soykırımla suçlandığı davanın duruşmaları bugün başlıyor

Gazze'deki savaşta İsrail'in Filistinlilere soykırım uyguladığı ile ilgili iddialar, bugün Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda başlanacak soruşturmada hakimler tarafından dinlenecek.

Adalet Divanı'nın süreç devam ederken "İsraillilerin Filistinlileri öldürmesini durduracak" önlemler almasını istedi. 

Güney Afrika ayrıca başvurusunda İsrail'in Filistinlileri bir grup olarak bilinçli şekilde ortadan kaldırılmasını hedefleyen saldırılara son vermesini ve Tel Aviv'e soykırım başlattığı için ceza verilmesini talep etti. 

İsrail, yapılan başvurudaki iddiaların "bir dayanağı" olmadığını ifade etti ve İsrail'in "kanla karalanmaya çalıştığını" söyledi. İsrail'in en büyük destekçisi ABD de başvurudaki iddiaların gerçek dışı olduğunu öne sürdü. 

Duruşmaların başlamasından bir gün önce, 10 Ocak'ta, sosyal medya üzerinden bir video klip paylaşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Filistin halkıyla değil Hamas'la savaştığını söyledi. 

Mahkeme salonunun dışında da taraflar kamuoyunun desteğini almaya çalışacak. İsrail, Lahey'de aralarında bugün bir barış yürüyüşü de bulunan bir dizi etkinlik organize edecek. 

Güney Afrika'nın duruşmalara katılacak delegasyonunda Britanya İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de bulunuyor. Uzun süredir Filistin'e destek veren Corbyn, genel başkanlığı döneminde zaman zaman Yahudi düşmanlığıyla suçlanmıştı.

İkinci Dünya Savaşı'nda 6 milyon Yahudinin Nazi Almanyası tarafından katledilmesinin ardından 1948'de hazırlanan Soykırım Anlaşması, soykırımı "Bir ulusal, etnik, ırksal veya dini grubun tamamının ya da bir bölümünün yok edilmesi niyetiyle işlenen suçlar" diye niteliyor. 

Lahey'in kararlarının bağlayıcılığı bulunmuyor ve İsrail istemediği bir kararı görmezden gelebilir. Ancak mahkemenin vereceği soykırım kararının İsrail'in saldırılarına karşı kampanyayı daha da güçlendireceği düşünülüyor. 

TBMM heyeti de Lahey'de

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığındaki TBMM heyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) açtığı "soykırım" davasındaki duruşmaları takip etmek üzere dün gece Lahey’e gitti.

Yüksel'e Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ve Anayasa Komisyon Üyesi ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan da eşlik ediyor. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
24 Kez Görüntülendi.
Avrupa'daki elektrik kesintileri ile ilgili Türkiye'den ilk açıklama: "Aynı sisteme bağlıyız"
GÜNDEM
15 Kez Görüntülendi.
TÜİK verileri: Gerçek işsizlik arttı!
GÜNDEM
16 Kez Görüntülendi.
Yargıtay'dan nafaka için emsal karar
GÜNDEM
3 Kez Görüntülendi.
IMF, Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti; 2025 enflasyon tahminini açıkladı
SİYASET
68 Kez Görüntülendi.
Bahçeli: Erken seçim hevesi boşuna, seçimler zamanında olacak, taviz yok!
SİVEREK
114 Kez Görüntülendi.
Siverek'te Bungalov evler faaliyete geçiyor
SİVEREK
59 Kez Görüntülendi.
Siverek'te sahtecilik operasyonu: Çok sayıda çalıntı motosiklet ele geçirildi
SİYASET
123 Kez Görüntülendi.
Başkan Bucak: “Birlik ve beraberlik içinde bir bayram olsun
GÜNDEM
69 Kez Görüntülendi.
Şanlıurfa'da bayram öncesi sıkı denetim! 11 bin 261 personel görevde
GÜNDEM
165 Kez Görüntülendi.
Başkan Gülpınar’dan Ramazan Bayramı Mesajı