Kategoriler

Profesörden çekirge istilasına karşı tavsiye

Profesörden çekirge istilasına karşı tavsiye: İlaç yerine ördek veya tavuk kullanın

Son dönemlerde Türkiye'nin de sınırlarında bulunup tehdit oluşturan Fas çekirgesi istilası ile ilgili açıklamalarda bulunan DÜ Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde istilaya neden olan çekirge türünü Fas çekirgesi olarak tespit ettiklerini söyledi.

"DAHA FAZLA İLAÇLAMA YAPILMAMASI GEREKİR"

Şubat ayı içerisinde de bu türün yeniden sürü oluşturabileceği konusunda bilgilendirmelerde bulunduklarını aktaran Prof. Dr. Satar, "Ama görüyoruz ki daha önce ilaçlama sonucu iki yıl önce yok edilen bu türlerin yumurtalarında çıkan yavruların yine sürü oluşturma kabiliyetinde olduğunu görüyoruz. Burada da çok fazla ilaçlama yapılmaması gerekir.

"DAHA ÇOK ÖRDEK, TAVUK KULLANILMASI GEREKİR"

Bunların doğal düşmanlarla yok edilmesini biz öneriyoruz. Bu Fas çekirgesi Afrika'da zarar veren çöl çekirgelerinden daha farklı olduklarını söyleyebiliriz. Bunlar Afrika'dan gelen çok daha tehlikeli olan türlerden farklı türler. Başka yerlerde de çalışan arkadaşlarımız var. Öğretim görevlisi Dr. Mustafa İlçin hocamızın önderliğinde Bingöl'de bulunan bir ekibimizden şunu öğrendik, Bingöl'de de sürü oluşturma olduğunu görüyoruz. Bingöl'de de çiftçilerin çekirgeler tarafından zarar göreceği konusunda bilgilendirmelerde bulunduk. Aşırı ilaçlama yapılırsa korkarım Bingöl'de arıların da ölebileceği konusunda endişelerimiz söz konusu. Özellikle Bingöl'de bunlarla mücadelede doğal düşmanların kullanılması gerekir. Daha çok ördek, tavuk kullanılması gerekir.

"ÖRDEKLER 210 ADET ÇEKİRGE TÜKETİYOR"

Tavuklar günde 70 adet çekirge yerken, ördekler bunun üç katından daha fazlasını tüketebilirler. Birleşmiş Milletler Dünya Tarım Örgütü, 21 Nisanda bir açıklamada bulunmuştu. Burada paylaştıkları haberde Afrika çöl çekirgelerinin önümüzdeki aylarda Doğu Afrika, Yemen ve Güney İran'da çekirge istilalarına neden olacağı konusunda bilgiler verildi. Biz de buradan çiftçilerimize sesleniyoruz, diyoruz ki lütfen bilinçsiz olarak ilaç kullanmayın. İlk etapta bunları yok edersiniz. Ama bu şekilde bunların doğal düşmanlarını da yok edersiniz. Onun için size zirai mücadele merkezleri, araştırma merkezleri tarafından bildirilen oranlarda ilaç kullanınız" dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
27 Kez Görüntülendi.
Avrupa'daki elektrik kesintileri ile ilgili Türkiye'den ilk açıklama: "Aynı sisteme bağlıyız"
GÜNDEM
20 Kez Görüntülendi.
TÜİK verileri: Gerçek işsizlik arttı!
GÜNDEM
20 Kez Görüntülendi.
Yargıtay'dan nafaka için emsal karar
GÜNDEM
4 Kez Görüntülendi.
IMF, Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti; 2025 enflasyon tahminini açıkladı
SİYASET
76 Kez Görüntülendi.
Bahçeli: Erken seçim hevesi boşuna, seçimler zamanında olacak, taviz yok!
SİVEREK
128 Kez Görüntülendi.
Siverek'te Bungalov evler faaliyete geçiyor
SİVEREK
63 Kez Görüntülendi.
Siverek'te sahtecilik operasyonu: Çok sayıda çalıntı motosiklet ele geçirildi
SİYASET
126 Kez Görüntülendi.
Başkan Bucak: “Birlik ve beraberlik içinde bir bayram olsun
GÜNDEM
72 Kez Görüntülendi.
Şanlıurfa'da bayram öncesi sıkı denetim! 11 bin 261 personel görevde
GÜNDEM
168 Kez Görüntülendi.
Başkan Gülpınar’dan Ramazan Bayramı Mesajı