Kategoriler

Tahtalardan yapılan beşik ve el gereçleri tarihe karışıyor

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir zamanlar ustaların ellerinde sanat eserine dönüşen Tahtalardan yapılan bebek beşikleri ve el gereçleri tarihe karışıyor.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir zamanlar ustaların ellerinde sanat eserine dönüşen Tahtalardan yapılan bebek beşikleri ve el gereçleri tarihe karışıyor.
Bir zamanlar üzerine türkü yakılan ve bebekleri olan evlerin vazgeçilmezi olan tahta beşikleri, yürüteçler, tahtadan yapılan el gereçleri teknolojik gelişmesiyle tarihin tozlu raflarında yer almaya başladı.
Genelde evlerdeki yaşlı kadınların bebekleri uyutmak için salladığı beşiklere kırsal mahallelerde nadiren görülüyor. Teknolojik aletlere nazaran daha sağlıklı olduğu düşünülen beşikler ve el gereçleri asırlık dönemin ise kültürünü yansıtıyor. 
Tahta beşiklerin unutulmaya yüz tuttuğunu dile getiren marangoz Cerrah Ulumca, teknolojik ürünlere rağbetin arttığını söyledi.


 

-TAHTA BEŞİKLER SİPARİŞ ÜZERİNE HAZIRLANIYOR


Tahta beşiklerin tercih edilmediği için yapımına ara verdiklerini ifade eden Ulumca, “Ben kendimi bildim bileli baba mesleğim olan marangozluğu yapıyorum. Eskiden günde 4-5 tane beşik isteyen olurdu ki zaten biz öncesinde hazırlar, satış için kenara ayırırdık. Şimdi yılda ancak 4-5 tane satılıyor ki sipariş ile hazırlıyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle bir zamanlar evlerde kullanılan el gereçleri de tarihe karıştı, çok eski insanlar bazen gelip sipariş veriyor bizde artık marangozlar olarak sipariş üzerine çalışıyoruz, el gereçleri içerinde et döğme tokmağı, kadınların yün işlerinde kullandığı Teşi aleti, Bebek yürüteçleri bazı evlerde kullanılmaya devam ediyor. El gereçleri ve beşikleri bizde sipariş üzerine hazırlıyoruz’’ diye konuştu.


 

-USTALARIMIZIN DESTEKLENMESİNİ İSTİYORUZ


Siverek Esnaf ve Zanaatkârlar Derneği Başkanı Hamza Saklım ise çırak yetiştirmekte zorlanan meslek sahibi ustaların desteklenerek ayakta kalması gerektiğini söyledi.
Dernek Başkanı Saklım, ‘’İlçede kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Somut olmayan kültürel varlıkları kapsamında koruma altına alınmasıyla ilgili yapılan çalışmada 3 ustanın koruma altına alınarak mesleklerini sürdürmesi için destek verildi, şuan 16 meslek ustamızla ilgili koruma altına alınmasına yönelik çalışmalarımız Kültür Bakanlığımız nezdinde devam ediyor’’ ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bahar 3 Yıl Önce

Nasıl sipariş verebilirim

Daha Fazla Haber
SİVEREK
26 Kez Görüntülendi.
Başkan Bucak'tan üniversite öğrencilerine anlamlı ziyaret
SİVEREK
11 Kez Görüntülendi.
Başkan Bucak engellilerle bir araya geldi
GÜNDEM
9 Kez Görüntülendi.
Şanlıurfa'da Piknik Tüpü Patlaması: 2 Yaralı, Binada Büyük Hasar
SİVEREK
9 Kez Görüntülendi.
Siverek Belediyesi Yenişehir'de 15 Sokağı Yeniledi
SİVEREK
3 Kez Görüntülendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İkinci engelli hakları planımızın çalışmalarına başladık
SİVEREK
21 Kez Görüntülendi.
Siverek Engelliler Derneği'nin hak mücadelesi sonuç verdi
SİVEREK
7 Kez Görüntülendi.
Siverek Belediyespor 2-1 Onikişubat Spor
GÜNDEM
20 Kez Görüntülendi.
SİVEREK
55 Kez Görüntülendi.
Siverek'te Millet Meyve Bahçeleri projesinde ikinci etapta sona gelindi
GÜNDEM
17 Kez Görüntülendi.
Viranşehir’de kaçak et taşıyan araç yakalandı