Okul Bahçeleri

Ülkemizdeki okulların çoğunda öğrencilerin oyun alanları olarak kullandıkları bahçeler bulunmaktadır. Bu alanlar taş duvarlarla çevrilmiş durumda. Amaç, okulu ve bahçedeki ağaçları olası bir hayvan veya insanın vereceği zarardan korumak. Baştan beri karşı olduğum bu uygulama okulu ve bahçeyi koruyamıyor. Özellikle yaz ve sömestri ile mesai saatleri dışında mahallenin çocukları bahçeye doluşuyor. Bundan daha doğal bir şey olur mu? Zaten bakanlık "Okullar Hayat Olsun" diye okullarımızın bahçelerini mahallenin çocuklarına açık tutmuş. Çocuklarımızın oyun alanlarının okul bahçeleri olmasından daha doğal ne olabilir ki? İşte tam da bunun için yani daha güvenli oyun alanları olması, okul ve bahçesindeki müştemilatın zarar görmemesi adına bahçe duvarlarının olmaması gerektiğini söylüyorum.
Briket, tuğla veya taşlarla çevrilmiş okul bahçeleri mesai saatleri dışında ve resmi tatil dönemlerinde okulu koruyamadığı gibi, orada oynayan çocuklar için güvenli alanlar da değil. Zira dıştan içerisi görülmeyen kuytu yerler tinerci, balici ve bonzai kullananlar için uygun mekanlar olmaktadır. Gözlerden uzak, sokak sakinlerinin göremediği bu alanlar suçlular için tüneme mekanlarıdır. Bu durum masum yavrularımız için oyun alanları değil korku alanları olmuş durumda. Peki çözüm ne? Çözümü gayet basit. Ülkemizde yüz binlerce okul bulunmaktadır. Bu okullarımızın çoğunda ne gündüz ne de gece bekçisi bulunmamaktadır. İşsizliğin milyonlarla ifade edildiği ülkemizde bu sayıyı makul bir düzeye indirme ve okul bahçelerimizi geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için daha güvenli oyun alanları haline getirme adına, gece ve gündüz güvenlik elemanları istihdam edilebilir. Biz güçlü bir ülkeyiz. Devlet kurumları içerisinde en korumasız alanlar, maalesef eğitim kurumlarımız olan okullarımızdır. Eğitimci ve idareci olarak bu durum ağırıma gidiyor.


      Okullarımızı bu korunaksız durumdan kurtarmak, yüksek bahçe duvarı örmekten geçmez. Mesai saatleri dışında da oranın güvenli olması isteniyorsa, gelip geçenin içerisini görebileceği; yavrularımızın oyun alanları olan okul bahçelerimizi tel örgüleri ile de koruyabiliriz. Bu durumda yanlış yola sapmış, yanlış iş yapacak gençlerimiz okul bahçesinde buna imkan bulamayacaktır. Zira mahallenin her tarafını gözlemleyebildiği bir alanda yanlış iş yapmak mümkün değil. Bu iş için yerden bir adam boyu yüksekliğinde tel kullanılmak suretiyle Siverek okul bahçeleri korunabilir. Yukarıda da değindiğim en kestirme çözüm ise kendi vatandaşımıza da iş alanı olacak olan güvenlikçi istihdamı olacaktır. Şimdilik buna geçici bir çözüm ile taş duvarların yıkılıp yerine yerden bir adam boyu yüksekliğinde ve içerisini gösterecek tel örgüler kullanılmalıdır.

Devletimiz devasa okul binaları dikmiş, maalesef bunları koruyup kollayacak önlemleri alamamışız! İstiyorum ve umuyorum ki bu durum uzun sürmez. Zaten yeni yapılan okullarda, okul bahçeleri bahsettiğim tel örgüler kullanılmak sureti ile korunmaktadır. Park ve bahçelerde yüksek duvarlar yok. Orada tinerciler de yok. Parktaki ağaç, musluk ve cam zarar görmüyor. Kişi istese oradaki malzemelere zarar veremez mi? Evet iki gözün görmediği bir anda adamlar belediye duraklarının saydam mikadan yapılmış duraklarını bile indirebiliyorlar. Buna ne çözüm üreteceğiz? Bunun çözümü de kolaydır. Vatandaşlık bilincinin yüksek düzeyde işlenmesi gerekir. Sokağı mekan edinen gençlerimizin rehabilite edilip kendisine uygun bir işte istihdam edilmesi lazım.  

YORUM EKLE