Siverek Belediyesinde Parmak İzi Hak İhlalidir

30 Mart yerel seçimlerinden sonra bir çok belediye hizmete dayalı çalışmalarında tavan yaparken maalesef Siverek Belediyesi'nin personeli üzerinde ki egosunu tatmin etme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Önceki yönetimde çalışan personeller ki Müdürler demiyorum dikkatinizi çekerim personel diyorum. Yer değiştirmelerinde gerekli hazzı alamadığı her halinden anlaşılan yönetimimiz Belediye'de parmak izi dönemini başlattı. 
İftar sonrası oturmuş çayımı içerken Mustafa Abi'nin kırathanesinde, yan tarafımda oturan bir grup konuşurken Siverek Belediyesinin personelin giriş çıkışlarını kontrol etmek amacıyla parmak izi sistemine geçiş yaptığını öğrendim kulak misafiri olurken. 

       Vay be dedim adamlardaki teknolojik zekaya bak sen! Üşenmeden şap diye getirtmişler parmak izi cihazını. Son derece yüksek bir teknoloji ve maliyet gerektiren bu uygulama, çalışanları mağdur etmesinin yanı sıra, başta Anayasa'ya olmak üzere ulusal mevzuatımıza ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve yargı kararlarına açıkça aykırıdır bu cihaz. Ama bizim Siverek Belediyemiz'in yöneticilerinin içlerindeki egoyu tatmin etmek için bile olsa o cihaz gelecekti ve geldi. İçlerindeki ego diyorum çünkü şuanda Siverek Belediyesinde çalışan herkes potansiyel bir düşman yeni yönetimin gözünde. Siverek Belediyesinde çalışan Devlet Memurları her sabah işe geldiklerinde buraya parmaklarını basıp geçeceklerdi böylelikle mesaileri aksatmayacaklardı. 

 

      Malum yıllardır hiç kimse Belediye'ye gidip çalışmıyordu ya! Şimdi ki yöneticiler bunu sağladılar ya üstüne birde otoriteyi kuruyor adamlar kolay iş değil tabi ama benim dikkatimi çeken Siverek Belediye Başkanı'nın her açıklamasında ''Eğitimci - Avukat'' kimliği ön plana çıkarılarak ''Eğitim'' kısmını geçtim ''Avukat'' olmasına rağmen yasalar ortadayken ve 25 Aralık 2011 yılında Osmaniye'de bir sendikanın açtığı dava neticesinde yargı engeline takılan bu uygulama kurumlardan kaldırılmış, keza Ankara Belediyesinde "parmak izi" uygulamasına geçilmesi sonucunda açılan dava kanalıyla, konu Danıştay Onikinci. Dairesi'ne taşınmış ve ilgili kararda; "parmak izi"nin kamusal alanda da olsa "özel hayatın gizliliği" hakkı kapsamında bulunduğu belirtilerek, uygulamanın yasal dayanağının bulunmadığı belirtilmiştir. 

        Bahsi geçen kararlar ve ilgili ulusal-uluslararası mevzuat eşliğinde durumun değerlendirilmesi halinde ortaya çıkan tablo şöyledir. 

'' 1-"Parmak izi" vücut bütünlüğünün ayrılmaz bir parçası ve bireyi belirleme özelliği nedeniyle de kişisel bilgidir. 
"Parmak izi" kişinin vücut bütünlüğüne ilişkin ve kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve vücut bütünlüğünün ayrılmaz bir parçasıdır. Yanı sıra bireyi belirleyebilme özelliğinden dolayı kişisel bilgi niteliğindedir. 
Kişisel bilgi ise; doğrudan veya dolaylı olarak özellikle de kimlik numarası veya fiziksel, psikolojik, zihinsel, ekonomik, kültürel veya sosyal kimliğe bağlı olarak belirlenebilir veya belirlenmiş, bir gerçek kişiye ait her türlü bilgi olarak tanımlanmaktadır. "Parmak izi" de bireyin fiziksel olarak belirlenmesini sağlayan bir bilgi olması sebebiyle, kişisel bilgiler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla elde edilen bilgi parmak izinin tamamı olmasa dahi, bireyi belirlemek için yeterli ise kişisel bilgi olarak kabul edilmektedir. 

2- İç hukuk düzenlemelerinde "parmak izi" alma yetkisi, belli şartların varlığı halinde ve sınırlı olarak kolluk kuvvetlerine verilmiştir. 
İç hukukumuzda, parmak izi alma yetkisi sadece kolluk kuvvetlerine verilmiştir. Ancak kolluk kuvvetlerinin yetkisi dahi sınırsız değildir. Bu yetki, yasanın ayrıntılı olarak çizdiği sınırlar içerisinde ve ancak belirtilen yasal şartların oluşması halinde kullanılabilmektedir. 

3- Kişisel bilgilerin korunması, iç hukukta ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmelerinde, "özel yaşamın korunması" çerçevesinde ele alınmaktadır.''

Ben bu noktada Siverek Belediyesinde çalışan kardeşlerime, bacılarıma sesleniyorum. Başbakan değil Cumhurun başı bile gelse senin mesai kontrolünü yapmak için parmak izini alamaz. Ayrıca burada faaliyette olan Sendika Başkanlarına sesleniyorum. Şuanda Siverek Belediyesi'nin yaptığı hak ihalalidir ve siz sendika olarak acaba bu konuda hakkında ne yapacaksınız merak ediyorum.

YORUM EKLE