SİVEREK Z -KÜTÜPHANEYLE TANIŞIYOR

Siverek'te yeni neslin okuma alışkanlığının kazanma şansları artıyor. Eski Milli Eğitim Bakanlığı Ömer DİNÇER'in okulların bünyesinde Z- Kütüphanelerin açılması Projesi uygulamaya geçmişti. Ancak Türkiye genelinde tüm okulların bünyesinde Z-Kütüphanenin devlet tarafından açması Mevcut bütçe imkânlarıyla mümkün olmadığından dolayı, Z-Kütüphanelerin açılması ilk etapta bazı pilot iller tespit edilmiştir. Bu İllerden biri de Şanlıurfa olmaktadır. Şanlıurfa'da bulunan tüm okulların bünyesinde açılması, Devlete büyük külfet getireceğinden dolayı, bu konuda Eğitim gönülleri ve iş adamlarını teşvik edilmesi gerektiği inancı içerisindeyim. Çünkü Türkiye gelişmiş Ülkelerle bu konuda rekabet etmesi gerekmektedir. Onlar eğitimle ve kitap okuma alışkanlığıyla bu seviyeye gelmişlerdir. 
Geçenlerde yazdığım yazının bir paragrafını buraya almak istiyorum." 

BAZI AFRİKA ÜLKELRİYLE OKUMA ALIŞKANLIĞIMIZ AYNI

 

    21.04.2013 Pazar günü akşamleyin televizyonu açıp izlerken, televizyon muhabiri bir bayan, heyecanlı heyecanlı Türkiye Halkının okuma alışkanlığının çok düşük olduğunu örnekler vererek anlatıyordu. Japonya'da bir kişi yılda 25 kitap okurken, Türkiye'de ise ortalama bir kişi 10 yılda bir kitap okuyormuş, Ülkeler arasında ise 86. sırada olduğunu ifade etti. Yanı bazı Afrika ülkeleriyle okumamak için yarış halindeyiz. Bu gün gelişmenin baş mimarı insanoğludur. Ancak yüce Allah'ın verdiği aklı kullanamadığımız zaman gelişmemiz mümkün değildir. Batı bizden 250 yıl önce matbaayı açtı. Biz orada 300 yıla yakın geri kaldık. Diğer taraftan harf inkılâbıyla da bu millet okumadan kesildi. İktisadi, sosyal ve uluslararası gelişmeleri takip etmek ve çağı yakalamak için güya çalışıyoruz. Ancak çağın kapısını bize açacak olan kitap okuma alışkanlığını önemsemedik, bu yüzden okuyanların düşüncelerini 200 senedir takip ediyoruz. Bazen yol haritamızı patika yolunda bazen de çukurlara bizi düşürüyorlar. Bir şeyde diyemiyoruz. Çünkü beyinlerimizi mezara saklıyoruz.
 

      Görüyoruz ki Kitap; Kitap okuma alışkanlığı bakımında Gelişmiş ülkelerle aramızdaki açı, çok büyük olmaktadır. Bu farkın küçültülmesi için gerçekten Z-kütüphane projesi önemli bir projedir. Şanlıurfa ve İlçemizde bu projenin uygulamasında Çaba gösteren, Şanlıurfa Milletvekilimiz Zeynep KARAHANUSLU' ya teşekkür ediyorum. Özlem duyduğum konuların en başında gelen Siverekli hemşehirlerimize Kitap okuma alışkanlığını kazandırmaktır. Milletvekilimizin özel çabalarıyla Siverek'te- 2 Şanlıurfa'da- 3 olmak üzere toplam 5 , Z- kütüphane faaliyete geçecektir. Bu kütüphanelerde yok yoktur. Bilgisayar, Sinema filmleri, satranç, elektronik kitap okuma gibi gelişmiş ülkelerin kütüphanesinde bulunan donanımlarla donatılacaktır. Bunların bulunduğu okulların yöneticileri de bu konuda duyarlı davrandığı zaman, Z-Kütüphanelerde beklenen faydayı yeni nesilde canlı olarak göreceğiz, Memleketimizde özlem duyduğumuz demokratik anlayış hukukun üstünlüğüne uyma ve bireyler arasında ilişkilerin daha iyi daha medenice olmasını sağlayacak bir gelişmedir. 

YORUM EKLE