Hacıhıdır Barajı Çevresi Kormişkan Alanı Olsun

Siverek'te halkın topluca güzel zaman geçirecekleri aileleriyle birlikte eğlene bilecekleri alanlar yok denilecek kadar azdır.

Hacıhıdır Barajı Çevresi Kormişkan Alanı Olsun
Siverek'te halkın topluca güzel zaman geçirecekleri aileleriyle birlikte eğlene bilecekleri alanlar yok denilecek kadar azdır.

     Son otuz yıl ve daha öncesinden başlayan değişim son on yılda daha bir hızlandı. Yapı olarak değişen Siverek'te geleneksel yaşam şeklini de değiştiriyor.
    Çok katlı binaların yükselmesi Siverek'in yapısal olarak genişlemesi bir çok yeşil alanlarımızı betona dönüştürdü.
     Bir zamanlar Siverek'in dört bir yanını çevreleyen üzüm bağları yıllara ve yapılaşmaya yeni düştü. Çok katlı beton binalara dönüşen yeşil alanların yitirilmesi, beraberinde sosyal bir erozyon getirdi. Başta komşuluk ve dostluk ilişkilerini ve bazı geleneksel birliktelikleri etkiledi.
     Sivereklilerin kayıp geleneksel egalence kültürünün temel faktörlerinden biri olan kormişkan geleneği zamana yenik düştü. Yaşlı Sivereklilerin dışında kormişkan eğlencesini hatırlayanlar yok gibi.
     Haberimize konu olan kormişkan ile ilgili değerlediğimiz bilgiler şöyle; "Siverek-Çermik yöresindeki Sünni Zazalar'da »Kormışkan« diye anılan bayram, Mart ayının son haftasında çarşamba günü başlar ve bir hafta sürer; kimi yörelerde bu gün »Qenqıdos« veya »Serrnewa« olarak da bilinir.
Zazalar'da »Kormışkan« diye anılan bayram, Mart ayının son haftasında çarşamba günü başlar ve bir hafta sürer; 1950 li yıllara kadar KORMİŞKAN ismi ile baharda aileler yiyeceklerini ve içeceklerini alır ailece pikniğe çıkar gün boyu eğlenirlerdi. Mütevazi ama renkli ve cıvıl cıvıl günler yaşanmakta idi.
    Ancak aradan geçen yıllar sonrasında çeşitli olumsuz nedenlerden dolayı birçok güzel geleneklerin unutulduğu gibi KORMİŞKAN bayramı da unutulmuştur.
    Unutulan bu geleneğin tekrar yaşatılması adına yetkilileri göreve davet eden Siverek'i İl yapma ve Kalkındırma Derneği(SİVİL DER) Başkanı Koçali Aymaz yaptığı açıklamada şunları kaydetti. "Siverek'in milli saydığımız bazı önemli günlerini gençlerimize yeniden kazandırmak gerekir diye düşünüyorum. KORMİŞKAN bu gelenekten biridir bunun için gerek Fırat havzasında gerekse Hacıhıdır barajının çevresinde gerekli düzenlemeler ve ağaçlandırmalar yapılarak Sivereklilere kazandırabiliriz. Bu geleneklerimiz aynı zamanda sosyal ilişkimizi canlandıracak insanlarımız arasında ki dostlukları pekiştirecektir. Yerel idarecilerimizden bunu beklemek her Sivereklinin hakkıdır diye düşünüyorum" dedi. 


Haber: Şükrü Dolaş
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER