Siverek'te İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Etkinliği

Siverek'te Mehmet Akif Ersoy'u anma ve İstiklal Marşı'nın kabülü anısına anma proğramı düzenlendi.

Siverek'te İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Etkinliği
Siverek Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve Yusuf Sami İmam Hatip Lisesi öğrencileri İlçenin Endüstri Meslek Lisesi Konferans salonunda ortak bir program düzenledi.

      Anma Proğramı Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından okul müdürü Selman Kesek?in açılış konuşmasıyla başladı. Kesek yaptığı konuşmada "Türk Kurtuluş Savaşı'nın en çetin döneminde, bir millî marşa duyulan gereksinmeyi göz önüne alan Milli Eğitim Bakanlığı, 1921yılında bunun için bir şiir yarışması düzenledi. Yarışmaya 724 şiir gönderildi. Kazanacak şiire para ödülü konduğu için başlangıçta Mehmet Akif katılmak istemedi. Ama millî eğitim bakanı Hamdullah Suphi'nin (TANRIÖVER) ısrarı üzerine, ödülsüz olmak şartıyla o da şiirini gönderdi.

     Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif'in 20 Şubat 1921'de yazdığı "Kahraman Ordumuza" süngüsünü taşıyan şiiri 12 Mart 1921 günü büyük çoğunlukla TBMM'nce İstiklâl Marşı kabul edildi. Aynı yıl bir de beste yarışması açıldı, ama kesin bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Millî Eğitim Bakanlığı'nca Ali Rıfat ÇAĞATAY'ın (1867?1935) bestesi uygun görülerek okullara duyuruldu. 1924'ten 1930'a kadar marş bu beste ile çalındı. O yıl bunun yerini, Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Zeki ÜNGÖR'ün 1922'de hazırladığı bugünkü beste aldı" dedi.
      Okul Müdürü?nün konuşmasının ardından. Günün anlam önemini belirten şiir ve türküler seslendirildi ardından Okullar arası yapılan İstiklal Marşı okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

      Programa, Cumhuriyet Baş Savcısı Mehmet KARADEMİR, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yücesoy, Siverek Belediye Başkan Yardımcısı Murat Ehliyen, Askerlik Şube Başkanı Yarbay Salih Çiçek, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Erdoğan Akdeniz, AKP İlçe Başkanı İlhan Çelik katıldı.


Haber: Abdullah Lale
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER