Siverek’te ki konut fiyatları dudak uçuklatıyor

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde son zamanlarda artan konut fiyatları ve yüksek maliyetli kiralar nedeni ile birçok vatandaş fiyatlar karşısında şaşkın.

Özel Haber / Şeyma Aydınlıkta – Habibe Karaçalı

Konu ile ilgili inşaat sektöründe hizmet veren kişilerle görüşerek artan konut fiyatları ve yüksek maliyetli kiraların nedenlerini sizler için araştırdık. Yaklaşık iki yıldır tüm Dünya’yı etkisi altına alan koronavirüs sosyal yaşamda hayatımızı birçok yönde değiştirirken, ekonomik anlamda da vatandaşların birçok alışkanlığını değiştirdi.

Siverek’te semtler arası konut ve kiralar arasında ki fiyat farkı ise dudak uçuklatıyor. Yüksek kira bedelleri ile ilgili emlak işletmecisi Mahmut Turan’dan aldığımız bilgilere göre özellikle son bir yıl içinde kiralarda ciddi artış olduğunu belirterek şunları kaydetti.

YÜKSEK KONUT FİYATLARI VATANDAŞI KİRALIK EVE YÖNELTTİ

“Siverek’te artan konut fiyatları vatandaşın alım gücünün az olmasından dolayı kiralık ev cazip hale geldi. Konut alamayan vatandaşların kiralık eve yönelmesi ile birlikte bu sefer kiralık evlerin fiyatının artmasına neden oldu. Geçen yıl 700 TL’ye kiraya verdiğimiz evin şuan aylık kirası 1200 TL olmuş durumda. Siverek’te şuan kiranın en yüksek olduğu semt ofis mahallesi. Nedeni ise şehir merkezine yakın olması ve sakin olmasından dolayı” dedi.

ÇATALKAYA; KONUT FİYATLARININ ARTIŞI BİRÇOK UNSURA BAĞLI

Cemal Çatalkaya ise artan konut fiyatlarının birden çok unsurun neden olduğunu belirterek şunları kaydetti; “Öncelikle pandemi nedeni ile inşaat malzemelerinin imalatının az olmasından kaynaklanıyor. Bir diğer husus ise firmalar şuan yurtdışı döviz bazında ithalat daha kazançlı olduğundan hali ile buda fiyatların yükselmesine neden oluyor. İlçemizde 15 ay önce inşaatın m2 maliyeti 900 ile 1100 TL arasındayken şuan 2000 TL’ye kadar dayandı. İnşaat arsa m2 fiyatları 450 ile 600 TL arasındayken şuan arsalar 1500 TL ile 1800 TL’ye çıkmış durumda. Fiyatlar böyle olunca haliyle konutların fiyatının artması kaçınılmaz oluyor.

ÇİFTÇİLERİMİZ YILLIK KAZANÇLARINI BETONA GÖMÜYOR

Konut fiyatlarının artış nedenlerinden bir diğeri ise Çiftçilerin piyasayla alakası olmayan şahıslar nakit akışı sağlamasından kaynaklanıyor. Şuan NATO mezarlığı civarında altyapısı, yolu ve şebekesi olmayan yerde işyeri için m2 başına istenen fiyat 7 ile 10 bin TL arasında değişiyor. Oysa merkezde bu fiyatlara denk gelen fiyatlar var. Maalesef çiftçilerimiz yıllık kazançlarını betona gömüp, fiyatların yükselmesine neden oluyorlar” dedi.

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren bir diğer isim Ömer Pekşahin ise konut fiyatlarının % 30 ile %40 arasında arttığını belirterek şunları kaydetti. “Geçen yıl vatandaşlar yatırım amaçlı 1+1’leri düşünürken bu yıl bu talebin azaldığını görüyoruz. Artık evi yatırım aracı olarak değil ihtiyaç için almak istiyorlar. Tabi bununla birlikte dövizin artması ile inşaat malzemelerinde fiyatların yüksek olması konut fiyatlarına da yansıyor. Geçen yıl 1+1’ler kolaylıkla satılırken bu yıl satış biraz daha zor hale geldi” dedi.

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2021, 17:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER