Zazalar ve Siverek

Kürd coğrafyası içerisinde Bingöl'den sonra en fazla Zaza nüfusuna sahip olan Siverek bir Zaza şehri olarak bilinir.

Gerçekte ise Zaza nüfusu Kürmanc nüfusuna oranla daha azdır. Üç yüz bine yakın Siverek nüfusunun üçte ikisi Kürmanc olup, Zazalar ancak nüfusun üçte birini oluşturmaktadır. Altı yüze yakın Siverek köylerinden ancak iki yüz tanesi Zaza'dır veya Zazaca konuşmaktadır. İlçe merkezinde ise her alanda Zazalar'ın ve Zazaca'nın hakimiyeti göze çarpmaktadır. Belki bundandır Siverek'i bir Zaza şehri kılan sebep.

Şehir merkezindeki Zaza hâkimiyeti yaklaşık yüz yıllık bir geçmişe dayanır; İlçe merkezinde güçlü bir Kürmanc aşiretinin bulunmamasına karşın Bucak ve Kırvar gibi iki büyük Zaza aşiretinin ilçe merkezinde yaşaması, ekonominin, ticaretin, sosyal hayatın ve siyasetin uzun süre bu aşiret mensupları tarafından belirlenmesi ilçede Zazaları ve Zazaca'yı etkin hale getirmiştir.

Zazalar'ın ilçe merkezindeki bu etkinlikleri Kürmanc olan veya Zaza olmayan Ermeni, Türk gibi unsurlarında Zazaca konuşmalarına sebep olmuştur. Ancak iki binli yıllardan sonra Kürmanclar ilçe merkezinde ekonomi, ticaret ve siyasette etkinlik kazanmaya başladılar ve kendilerini hissettirdiler.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ardıl azad
Ardıl azad - 4 yıl Önce

Zazacanın (kirmançkî) etkili olmasında bacakların 50 yıl önceki baskıların dan dolayı da olabilir