Mehmed Uzun Anısına Siverekli Yazarlar Gençlerle Buluştu

Siverek Gençlik Platformunun düzenlemiş olduğu "Mehmed Uzun Anısına Siverekli yazarlar Gençlerle Buluşuyor" Paneli düzenlendi.

Mehmed Uzun Anısına Siverekli Yazarlar Gençlerle Buluştu
Siverek Gençlik Platformunun düzenlemiş olduğu "Mehmed Uzun Anısına Siverekli yazarlar Gençlerle Buluşuyor" Paneli düzenlendi.

      İlçenin Yenişehir mahallesinde bulunan Eyüp Cenap Gülpınar Gençlik Merkezinde düzenlenen panele İlçe Kaymakamı Hamza Erkal, Siverek Belediye Başkan Vekili Hamdi Hatipoğlu ve vatandaşlar katıldı. Programa Panelist olarak davet edilen Siverekli Yazar ve Şairler; Kemal Siyahhan, Mustafa Sancar, İbrahim İnecik, Rıfat Mertoğlu, Hicri İzgören, Sinan Karakaş katıldı.
     Program açılışı Siverek Gençlik Platformu Sözcüsü Adar Çetiner'in açılış konuşması ile başladı. Çetiner yaptığı konuşmada; "Uzun bir süredir gerçekleştirmek istediğimiz hayalimizin bugün gerçekleştirmenin sevinci içersindeyiz. Bizler bize bırakılan büyük ve saygın mirasın farkındayız. Kürt sinemasının, Kürt Müziğinin, Kürt Edebiyatının en önemli temsilcilerinin hemşerilerimiz olması basit bir tesadüf değildir. Bizler bu topraklarda büyük bir hazinenin olduğunu biliyoruz. Siverekliler dik duruşunu Yılmaz Güneylerden, Çığlığını ve haykırışını Şıvan Perwerlerden, Kültürünü ve Edebiyatını Mehmed Uzunlardan emanet almıştır. Bizler bu sorumluluğunun bilincinde olarak çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
Program daha sonra Mehmed Uzun tarafından ailesine gönderilen mektuplar Jiyan Yılmaz tarafından okundu.

      Mektupların okunmasının ardından Gazeteci ve Biyografi kitapları ile tanınan Ferzende Kaya, Mehmed Uzun'un hayatı ve edebi eseleri üzerine yaptığı konuşmasında Mehmed Uzun'un isminin hikâyesini paylaşarak şunları kaydetti. " Coğrafyalara bölerek bizleri dar bir çerçevenin içine soktular. Rahmetli Musa Anter'e demişiler ki "Sizlerde neticede bizim insansınız neden Kürt halkının, haklı mücadelesini hep sol bir perspektif de ele alıyorsunuz diyince, o da biz bunu böyle ele alırken Batının dikkatini çekmek istedik demiş. Buna bizi biraz İslam coğrafyası mecbur bıraktı. Çünkü bizim sorunlarımızı Mısır, İran, Suriye, Irak, Sudi Arabistan gibi bölgedeki Ülkeler sahip çıksaydı eğer Kürt halkının sorunlarına duyarlı olsaydılar bizlerde batıya yönelmek zorunda kalmayacaktık demiş. Kürt edebiyatı bunların sonucunda dışlandı. Oysa bugün Türk edebiyatına önemli eserler veren Edebiyatçılara baktığınız zaman Kürt kökenli sanatçılardan oluşmaktadır. Bugün Mehmed Uzun'un kitapları yaklaşık 30 dile çevirilmiş. İşte Mehmed Uzun'da bu anlayıştaydı. Siyasetten uzak evrensel bir dil kullanarak eserlerini vermiştir" dedi.

     Gazeteci ve Biyografi kitapları ile tanınan Ferzende Kaya'nın konuşmasının ardından Hasan Baydilli'nin moderatörlüğünde. Panel'in başlaması ile birlikte Hasan Baydilli yazarların kısa biyografilerini paylaştı. Daha sonra panelistler onbeş dakika ara ile Kürt Edebiyatı ve Mehmed Uzun ile ilgili konuşmalar yaptıktan sonra program daha sonra plaket töreni ile son buldu.



Haber: Abdullah Lale
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER