Siverek’te bir doktora şiddet iş bırakma eylemiyle protesto edildi

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde görev yapan doktorlar, dün bir hasta tarafından saldırıya uğrayan meslektaşları için bir günlük iş bırakma eylemi ve basın açıklaması yaptı.

Alınan bilgilere göre Siverek Devlet Hastanesinde görev yapan Dâhiliye Uzmanı Münir Kaya bir hasta tarafından saldırıya uğradı.

Meslektaşlarına yapılan saldırıyı kınamak amacıyla Devlet Hastanesinde görev yapan doktorlar bir günlüğüne greve giderek, Hastane önünde bir basın açıklaması okudu. Doktorlar adına basın açıklamasını Dr. Ramazan Acıroğlu okudu. Acıroğlu,” Dün sabah saatlerinde Siverek Devlet Hastanemiz de poliklinik hizmeti veren, görevi başında bir dahiliye uzmanımız saldırıya uğramıştır.

Konu HekimSen avukatları tarafından derhal takibe alınmış ve hukuki süreç başlatılmıştır. Yine meslektaşımız ile Şanlıurfa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Uzm. Dr.Osman Yüksekyayla irtibata geçmiş, hukuki yardım teklif etmiş ve doktorumuzun yanında olduklarını beyan etmiştir. Onlara da duyarlılıkları için teşekkür ediyoruz. Artık hiç bir hekim ve sağlık çalışanı tek başına değildir, hekimlere ve sağlık çalışanlarına yapılacak her türlü şiddet olayında tepkimizin artarak devam edeceğinin bilinmesini istiyoruz. Artık hekimler için kimse yoksa da, hekimler için biz hekimler varız.

Sayın Sağlık Bakanlığı; Şiddete karşı, bu şekilde adeta vurdum duymaz davranarak her geçen gün şiddetin artmasına destek olmuş oluyorsunuz. Zira koruyucu önlem önerilerimizi dikkate almıyor, hekimin hak ettiği saygınlık için gerekenleri yapamıyorsunuz. Şiddete uğrayan her hekim ve sağlık çalışanının ahında bu nedenle payınız oluyor.

Yine aldığımız bilgiler dahilinde saldırganın adli kontrol şartı ile serbest bırakıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Görevi başında bir kamu görevlisinin ve bir hekimin boğazının sıkılarak şiddete maruz kalmasının sonucu adli kontrol uygulanması, kamu vicdanını yaralamıştır.

HekimSen Yönetim kurulunun aldığı 46 sayılı sürekli karara göre, hekime karşı yapılacak herhangi bir hakaret/cebir/darp durumunda derhal o kurumda bir sonraki gün iş bırakma eylemi yapılır. Gerekirse iş bırakma eylemine olayın olduğu ilçedeki tüm sağlık kurumları hatta ildeki tüm sağlık kurumları katılabilir.

Şimdilik iş bırakma eylemini sadece Siverek Devlet Hastanesin de yapıyoruz ama şiddet olaylarının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmadığını gördüğümüz anda tüm ilde iş bırakma konusunda kararlı olduğumuzu bilmenizi isteriz.

Biz HekimSen olarak siz sayın yöneticilerimizi birazcık düşünmeye davet edebilmek adına bugün 12 Nisan salı günü şimdilik sadece Siverek Devlet Hastanesin de iş bırakıyoruz. Özet olarak Acil Polikliniği ve servisler dışında hiç bir yerde hizmet verilmeyecektir.

"Kamuoyuna saygıyla duyurulur" dedi

Saldırı esnasını anlatan Dâhiliye Uzmanı Münir Kaya şu açıklamalarda bulundu,” Saat 9.00 civarlarında şahıs bana yan tarafında ağrı şikâyeti ile başvurdu, hastayı öncelikle muayene ettim sonra da hastadan tetkikler istedim, hasta tetkikleri için laboratuvara indi, Sonra ben hasta muayene ediyordum zaten büyük bir yoğunluk vardı, saat 10:30 civarı hasta içeri girip işte sekreteri, sonuçlarım çıktı diye sıkıştırmaya başladı. Ben o esnada hasta baktığım için dikkatimi dağıtıyordu ama bir şey demiyordum. En son sekreter arkadaş, sonuç takip sistemi var oradan takip edin, çıktığında gelin dedi. Şahıs sonuçlarının çıktığını söyledi. Sekreter de tamam hasta çıksın sizi alırız dedi. Daha sonra saat 11:00 sıralarında sonuçlarına bakmak için hastayı içeri aldım, sonuç ekranı açtım baktım sonuçların bir kısmı çıkmış bir kısmı daha çıkmamış. Hastaya sonuçların bir kısmının çıkmadığını söyledim, oda nasıl oldu çıkmamış dedi. Ben ekrana baktım çıkmış dedi ve bana biraz sitemli olarak konuştu. Ben de arkadaşım bak ekrana bakıyorum sonuçların çıkmamış, ekranda bir kısmı, birkaç tane çıkmış ama hepsi çıkmamış dedim. Bende dedim git bir laboratuvara sor istersen tam olarak oradan öğren gel dedim. Şahıs tekrar dışarı çıktı bir 2 dakika sonra tekrar geldi ekranın fotoğrafını çekmiş getirip bana gösterdi ve bak işte çıkmış dedi, ben de bak arkadaşım burada hasta bakıyorum ikide bir girip beni rahatsız ediyor ve hasta muayene edemiyorum, eğer bana inanmıyorsan aşağı git orada öğren, ben sana diyorum ki sonuçlarının bir kısmı çıkmamış dedim. Bunun üzerine bana, senin işin değil mi, yapacaksın dedi ve üzerime yürüdü. Bende ayağa kalktım ve o esnada boğazıma sarıldı, boğazıma sarılınca bende refleks olarak onun boğazına sarıldım. Hasta yakınları araya girdi, sol eli zaten boğazımda, sağ elini yumruk yapmıştı. Yumruğu savurmadı sormadı bana ama hazırlamıştı, bu şekilde hasta yakınları ayırdı bizi. Ondan sonra dışarı çıkardılar, ben de ondan sonra beyaz kot verdim yani çok nahoş bir olay oldu. İstemediğimiz çirkin gördüğümüz bir olaydı. Biz hiçbir hastayı geri çevirmiyor, her türlü tedavisini yapıp, can siper çalıştığımız halde bu gibi saldıralara maruz kalmak bizi özüyor. Hasta ve yakınlarından daha anlayış ve nezaketli olmalarını bekliyoruz. “ dedi

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2022, 18:23
YORUM EKLE
YORUMLAR
mehmettt
mehmettt - 2 yıl Önce

hastaların doktorlara şiddet teşebbüsleri ne kadar kabul edilemez ise doktorlarında iş bırakmaları hastaneye gelen yaşlı, kadın ve çocuk hastalara karşı yapılan bir nevi şiddet olarak yorumlanmalıdır.

SIRADAKİ HABER