Siverek Narı Pazara İndi

Siverek Narı Pazara İndi, Narın faydaları ve uzmanların görüşleri...

Siverek Narı Pazara İndi

       Kentimizin en iyi ve organik üretilen meyvelerinden biri olan, Türkiye’de yetişen nar türlerinin en doğalı ve sağlıklısı olarak kabul edilen Narlıkaya( Katine)  köyüyle özdeşleşen Siverek narı pazara indi.

 

     Narın daha iyiOlgunlaşması için  az bir zamana veyağmur yağışına  ihtiyaç duyulduğunu  belirten satıcılar  vatandaşların talebidoğrultusunda  narı  katine köyünden  erken istediklerini  vatandaşların pazara  inen Siverek  narına ilgi gösterdiğini   belirttiler.

 

 Uzamanlar  100 gram narda sadece 88 kaloribulunduğuna  dikkat çekerek narın  faydaları hakkında  şu bilgileri  paylaşıyorlar.

 

       “Besleyiciözelliği sayesinde sağlıklı kilo kaybı diyetleri için vazgeçilmezdir.  Nariçeriğinde bulunan vitaminler, elektrolitler ve mineraller sayesindediyetisyenler tarafından kilo kaybı ve kolesterol kontrolü diyetlerindesıklıkla tavsiye edilir. İşte narın diğer önemli faydaları;

 

      Nar bağışıklık sistemini arttırır, kan dolaşımını düzenler,kansere karşı koruma sağlar. Narda flavonoidler denilen antioksidanların çokyüksek bir düzeyde olması nedeniyle, çeşitli kanserlere neden olan radikallerile mücadelede etkili olduğu kabul edilir.

 

Kışın lezzetli meyvesi nar kolesterol ve doymuş yağ içermez.Çözünür ve çözünmeyen lifler için iyi bir kaynaktır. 100 gramında 4 gram lif bulunur. Busayede sindirim sistemine ve bağırsak hareketlerine yardımcı olur.

 

Antioksidandır. Punicalagin antioksidan bir bileşiktir venar suyunda bolca bulunur. Araştırmalar punicalaginin ve nar tanenlerininvücuttaki zararlı serbest radikalleri tutarak kalp hastalıkları, felç ve kalpkrizi risk faktörlerini azaltmada etkili olduğunu göstermektedir.

 

Antioksidan C vitamin açısından iyi bir kaynaktır. Günlük Cvitamin gereksiniminin %17 sini tek başına sağlar. C vitamin açısından zenginmeyveler enfeksiyonlara karşı vücut direncinin gelişmesine yardımcı olur.

 

Düzenli nar tüketiminin prostat kanserine ve lenfomaya karşıetkisi olduğu tespit edilmiştir.

 

Ateroskleroz, osteoartrit ve diyabet gibi hastalıklarlailgili riskleri azaltmaya yardımcı olur. İçeriğindeki yüksek folik asitsayesinde prematüre veya düşük doğum bebek sahibi olma olasılığını azalttığınainanılır. Aynı zamanda menopoz sırasında genel kırıklık hissinin aşılmasındayardımcı olur.

 

Antioksidan özelliği yaşlanma etkilerini azaltır, parlak vegenç bir cilt görünümü kazandırır.

 

100 gr için değerler Günlük ihtiyacı karşılama oranı
Kalori 83 Kcal 4%
Karbonhidrat 18.70 gr 14%
Protein 1.67 gr 3%
Yağ 1.17 gr 6%
Lif 4 gr 11%
Folat 38 µg 9.5%
Vitamin C 10.2 mg 17%
Vitamin E 0.60 mg 4%
Vitamin K 16.4 µg 14%
Sodyum 3 mg 0%
Potasyum 236 mg 5%
Kalsiyum 10 mg 1%
Bakır 18% 0.158 mg
Demir 0.30 mg 4%
Magnezyum 12 mg 3%
Manganez 0.119 mg 5%
Fosfor 36 mg 5%
Selenyum 0.5 µg 1%
Çinko 0.35 mg 3%

 

     Uzmanlar  özellikle kış aylarında bolca tüketilen narın  mevsim hastalıklarınınönlediğine dikkat çektiler.Siverek narının   kaliteli oluşundandolayı  çekirdeği ve  kabuğu çeşitli kozmetik ürünlerde de kullanıldığı  belirtildi.

 

Haber: Mehmet SEZGİN

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER