Siverekli Öğretmen Kur'an Mealini Zazaça'ya Çevirdi

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yaşayan Siverek Türközü ilkokulunda sının öğretmenliği...

Siverekli Öğretmen Kur'an Mealini Zazaça'ya Çevirdi
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yaşayan Siverek Türközü ilkokulunda sının öğretmenliği yapan, 9 yılık öğretmen Ahmet Kırkan 5 yıllık çalışmanın ardından Kuranı Arapçadan Zazaca diline meal çalışması yaptı.

     Zazaca çalışmalarının devam ettiğini belirten Kırkan  muhabirimize yaptığı açıklamada şunları kaydetti "Siverek'te öğretmenlik yapıyorum, Mardin Artuklu Üniversitesinde yaşayan diller enstitüsün Kürt Kültürü ve edebiyatı bölümünde Dımıli Zazaca lehçesi üzerinde yüksek lisans yapıyorum. 5 yıldır Kürt dilinin bir lehçesi olan Zazaca meal çalışmaların yapıyorum. Yaptığım Meal çalışmasını 1 yıl içerisinde bitirdim. Daha sonra çevirimi okuyucu gözüyle okudum ve tam olarak yapamadığımı fark ettim. Yeniden çalışmalarıma başladım. 
      Bu arada Diyarbakır'da özel bir radyoda tefsir programı yapmaya başladım. Tefsir programı şuan 60 programı geçti, 35 sureyi tefsir ettim, onun dışında Peygamber efendimizin hadislerinden oluşan İmam-ı Nebevi'nin 40 hadisi Zazaca'ya çevirdim, Kürtçe yayın yapan bir dergide yayınlandım. Zazaca mealden temel amacım, Allah'ın söylediklerini Allah'ın buyruklarını ve peygamberin söylediklerini Kürt halkı içerisinde Zazaca olarak ta daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve kaybolmaya yüz tutmuş bir dilin varlığını, devam ettirmesini sağlamaya çalışmaktır" dedi. 

     Öğretmen Ahmet Kırkan, Zazaca kuran mali çalışmasının tamamlandığını önümüzde ki dönemde yayımlamayı düşündüğünü belirtti.

Haber: Lütfü Yalgı
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER