Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın balkon konuşması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın balkon konuşması

14 Mayıs milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerinde oy sayma işlemi devam ederken, AA ile ANKA verilerine göre oy oranı yüzde 50'nin altında olan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Ankara'da yaptığı balkon konuşmasında "Seçimlerde en yakın rakibimize şimdiden 2 milyon 600 bin civarında fark attık. Kesin sonuçların çıkması ile bu rakamın yükseleceğine inanıyoruz" dedi. 

Açılan sandık oranı yüzde 96,5 iken yüzde 49,4 oranında oya sahip olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Genel Merkezi önünde toplanan parti tabanına seslendi. Oy sayımının hâlâ devam ettiğini belirten Erdoğan yurt dışı oylarına vurgu yaptı.

Erdoğan, "Seçim sistemimizin yüzde 50 + 1 oy sebebi ile cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda bitip bitmediğini henüz bilmiyoruz. Milletimizin kararı seçimin tamamlandığı gösteriyorsa zaten mesele yoktur. Milletimiz tercihini 2. tura kalmasından yana yaptıysa onun da başımızın üstünde yeri var.  Biz yüzde 50'nin üzerinde bir oy oranı ile bu turu bitireceğimize inanıyoruz" ifadesini kullandı. 

Erdoğan, "TBMM üyeliği seçimleri mevcut tabloyla bile Cumhur İttifakı'nın çoğunluğu kazanmasıyla neticelenmiştir. Meclis'te çoğunluğu Cumhur İttifakı'na veren milletimizin tercihinin, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de güven ve istikrardan yana olacağından şüphe duymuyoruz" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

"İşte bu sevdanın neticesi burada. Bu, sevdalıların buluşması. Bütün bu maratonun neticesini bu akşam sizlerle yaşıyoruz. Birileri mutfakta, biz de balkonda! 

Aziz milletim; sevgili Ankaralılar, değerli dava arkadaşlarım, sizleri hürmetle, muhabbetle selamlıyorum. 

Ülkemiz, 14 Mayıs seçimleri ile bir demokrasi şölenini daha alnının akı ile tamamlamıştır 

Henüz kesin sonuçlar belli olmamakla beraber, açık ara önde bulunuyoruz. 

Hem yurt için oyların gayrı resmi sonuçlarının belli olmasının hem yurt dışı oylarının biraz daha vakit alacağı anlaşılıyor. 

Biz, fersah fersah geride olduklarını kendilerinin de bildiği bir tabloyu öndeyiz diye anlatarak milleti bir kez daha muhtemelen son kez kandırmaya çalışanlar gibi değiliz. 

Biz milletimize karşı hep harbi ve hasbi olduk. Bugün de seçimde açık ara önde olduğumuzu biliyor ancak sonucun tam oranları ile ne şekilde tecelli ettiği henüz resmen önümüze gelmediği için milli iradenin tezahürünü bekliyoruz. 

Sonucu beklerken sizlerin buradaki sevgisine mukabele etmek için geleneksel balkon konuşmamızı şimdiden yapalım dedik. 

Bu ne aşk, bu ne heyecan, bu ne sevda! 

Sandıklara sahip çıkan her bir kardeşime teşekkür ediyorum. 

En büyük teşekkürü, rekor bir katılımla sandık başına giderek ülkesinin ve kendisinin geleceği için tercihini sandığa yansıtan vatandaşlarımın her birine ediyorum.

Seçimde, tercihini bizden, AK Parti'den, Cumhur İttifakı'ndan yana kullanan kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. 

Kazanan, seçim tablolarının göstereceği oranların ötesinde tartışmasız şekilde ülkemiz olmuştur. Milletimiz olmuştur. 

Türkiye, milli iradenin üstünlüğüne olan bağlılığı ile vatandaşlarının siyasi tercihindeki özgürlüğü ile dünyanın önde gelen demokrasileri arasında yer aldığını bir kez daha ispatlamıştır. Bu gerçeği, seçimlere katılım oranının rekoru ile gösterdik, dünyada benzeri yok. Tarihimizin en yüksek katılımlı seçimlerinden birini yaşadık. 

Kayda değer hiçbir üzüntü verici hadise yaşanmadan bu seçimi tamamladık. Bu gerçeği, tüm parti temsilcilerinin gözetiminde yürütülen seçim süreci ve sonuçlarının şüphesiz oluşuyla gösterdik. 

CHP yöneticileri ve bazı belediye başkanlarının tamamen kendi iç hesaplaşmalarının ürünü feveranları bu gerçeği değiştirmiyor.

Ülkemiz hem siyasi hak ve özgürlüklerinin kullanımı hem seçim sisteminin güvenilirliği bakımından dünyaya örnek olacak bir işleyişe sahip. Kimsenin bu güzel tabloyu kısır siyasi hesapları için bozmaya hakkı yoktur. 

Biz siyasi hayatımız boyunca her zaman milli iradenin kararına, sizin kararınıza saygı duyduk. 

Bu seçimde de saygı duyuyoruz. Bundan sonraki seçimlerde de saygı duyacağız. 

Cumhur İttifakı işini biliyor. Gereğini yaptınız. Herkesten de biz aynı demokratik olgunluğu bekliyoruz.

Seçim kampanyası dönemindeki tartışmalar artık geride kalmıştır. Bu süreçte herkes milletimize sözünü söylemiş, milletimiz de bugün kararını vermiştir. Artık buna yeni yeni kılıflar uydurmanın bir anlamı yok. Milletimizin kararının ne olduğunu gayrı resmi kesin sonuçlar açıklandığında hep birlikte göreceğiz. 

Sonuç ne olursa olsun bugünkü seçimlerde Cumhurbaşkanlığında tercihini bizden yana yaptığı görülen 27 milyona yakın vatandaşımın her birine şükranlarımı sunuyorum. Bu demokrasi şölenine katılan 56 milyon vatandaşımızın her birine teşekkür ediyorum. 

Seçimlerde en yakın rakibimize şimdiden 2 milyon 600 bin civarında fark attık. Kesin sonuçların çıkması ile bu rakamın yükseleceğine inanıyoruz. Seçim sistemimizin yüzde 50 + 1 oy sebebi ile cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda bitip bitmediğini henüz bilmiyoruz. Milletimizin kararı seçimin tamamlandığı gösteriyorsa zaten mesele yoktur. Milletimiz tercihini 2. tura kalmasından yana yaptıysa onun da başımızın üstünde yeri var.  Biz yüzde 50'nin üzerinde bir oy oranı ile bu turu bitireceğimize inanıyoruz. 

Yurt dışı oylar tamamıyla ülkemize intikal etmiş değil. Sayımları devam ediyor. Sandıklardaki ilçe ve il seçim kurullarındaki işlemler bitene kadar teyakkuz halinde olmanıza devam etmenizi istiyorum. 

Seçim zaferimizin gölgelenmesine yol açacak en küçük bir rehavete, en küçük zaafiyete izin vermeden süreci takip edeceğiz. TBMM üyeliği seçimleri mevcut tabloyla bile Cumhur İttifakı'nın çoğunluğu kazanmasıyla neticelenmiştir. Parlamentoda çoğunluk Cumhur İttifakı'ndadır. Komisyonların genelinde Cumhur İttifakı hakimdir. Meclis'te çoğunluğu Cumhur İttifakı'na veren milletimizin tercihinin, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de güven ve istikrardan yana olacağından şüphe duymuyoruz. Seçim sonuçlarının ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Biz, daima ve elbette bu seçim sürecinde de gittiğimiz her meydanda milletimize ne söylediysek seçimde de onun sonucunu aldık. 

Biz teröristlerle kol kola olmadık. Biz, Diyarbakır'daki Kürt kardeşlerimizin ölümüne neden olan Selo ile beraber olmadık. Biz, cezaevi kapılarını kırarak bebek katilini dışarı salacağız diyenlerle beraber olmadık. Biz, Kandil'den talimat alanlarla beraber olmadık. Biz, talimatı sadece Rabbimizden alırız, milletimizden alırız. 

Seçim sonuçlarının henüz kesinleşmemiş olması, milletimizin tercihinin açık ara bizden yana olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Biz bundan sonra da aynı şeyi söyleyeceğiz: Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlike Türkiye olacağız. 

Milletimize önümüzdeki 5 yıl boyunca hizmet etmeyi sürdüreceğimize inanıyoruz. Türkiye'nin her seçimi önemlidir. 14 Mayıs seçimleri, siyasi tarihimizde ayrı bir öneme sahip olmuştur. Bu seçimi yaşayanlar, çocuklarına, torunlarına, Türkiye'nin nasıl bir siyasi iklimden geçerek Türkiye yüzyılına ulaştığını anlatacak. Ülkemizin, demokrasi ve kalkınma atılımlarını yarım bırakmamak için milletimizin iradesine nasıl sahip çıktığını anlatacak. 

Yarın sabahtan itibaren, Türkiye yüzyılı için milletimizin, gençlerimizin umutlarını en yükseğe çıkarmak için çalışmaya başlıyoruz. Önümüzdeki dönemde de hiçbir tahrike, provokasyona gelmeden, milletimizin gönlünü kazanmak için çalışacağız. Büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa etmenin mücadelesini vereceğiz. Türkiye yüzyılının yükselişinin önüne kimse geçemeyecek. 14 Mayıs demokrasi şöleninin bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum." 

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2023, 02:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER