Siverek'te Köklü Gelenekler Devam Ediyor

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüzyıllardır süren, doğum, nişan evlenme ve çocuğun ilk dış çıkışıyla...

Siverek'te Köklü Gelenekler Devam Ediyor
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüzyıllardır süren, doğum, nişan evlenme ve çocuğun ilk dış çıkışıyla ilgili süre gelene gelenekler birçok aile tarafından özellikle genç nesiller tarafından unutulsa da Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bazı aileler geleneklerin yaşatmaya çalışıyor.

     Köklü geleneklerden biri olan Çocuk ilk diş hediği Çocuklar ilk diş çıkardığı zaman buğday Nohut karıştırılıp haşlanarak hazırlanan diş hediği hazırlanır. Evde yapılan geleneksel törende diş çıkaran çocuğun yakın akrabaları ve komşuları hedik dökme törenine katılıp diş çıkaran çocuk geniş bir bakır sini ve ya leğen içinde oturtularak çocuğun başına hedik dökülür. Hazırlanan hedik törene katılamayan komşulara dağıtılır. Komşularda hedik kabına çeşitli hediyeler koyarak çocuğa gönderir ve tebrik ederler.

     Bu güne kadar 8 çocuğu ve 23 torunu içi diş hediği yaptıklarını diş çıkaran torunu Yusuf Efe için hedik töreni yaptıklarını belirten Bışar Sezgin yaptığı açıklamada şunları kaydetti. "Diş hediği ve diğer gelenekler eskiden daha çok aile tarafından uygulanırdı ancak genç nesiller bu geleneklere pek aldırış etmiyorlar, bu gelenekler güzel gelenekler olup hem çocuklar arasında hem de komşular arasında sosyal ilişkileri geliştirir" dedi. 


Haber Merkezi
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER