Siverek Belediyesi'nden Aşure Etkinliği

Siverek Belediye Basın bürosundan yapılan açıklamada. Hicri Takvim?e göre her yıl Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure günü dolayısıyla ....

Siverek Belediyesi'nden Aşure Etkinliği

Siverek Belediye Basın bürosundan yapılan açıklamada. HicriTakvim'e göre her yıl Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure günü dolayısıylabu yıl 3.sü düzenlenen aşure etkinliği bu yılda devam etti.


Siverek Belediyesi olarak sevgi, barış ve dostluğun mimarı Mevlana'nın yolunda,halkın bu güzel ve anlamlı gününü canı gönülden kutladığını dile getirenBelediye Başkanı Ali Murat Bucak, bu vesile ile hazırlatılan aşure'yi Belediyeolarak kent halkına ikram etmekten sevinç duyduklarını belirtti.

  İlçenin Tarihigümrüh hanında dağıtılan aşure'ye vatandaşın ilgisi yoğun oldu. İlke aşureyiBelediye Başkanı ve Kaymakam vatandaşlara ikram etti.
Ali Murat Bucak şunları kaydetti: ''Aşure Peygamberimiz Hz. Muhammed'in ise hemhatırası hem de sünnetidir. Hz. Muhammed bugüne değer vermiştir. Çünkü 10Muharrem günü olan Aşure gününde önemli olayların yaşandığı rivayetleri vardır'' dedi. 
     

   Bucak onuşmasının devamında ''Hz. Adem ile annemizHavva'nın tövbelerinin kabul edilmesi, insanlığın ikinci babası kabul edilenHz. Nuh ve ona inanan müminlerin tufandan kurtulması, Hz. Musa Aleyhisselam'ınFiravun'un elinden kurtulması, İbrahim Aleyhisselam'ın ateşten kurtulması gibihadiseler bu önemli günde meydana gelmiştir. Ne yazık ki bu güzel günde, buönemli hadiselerin yanında, bugün bile hatırlandığında milletimizin ve inanantüm Müslümanların hala kalplerini sızlatan Kerbela hadisesi de meydanagelmiştir. Peygamber torunu Hz. Hüseyin'in, ailesi, akraba ve yoldaşları ileKerbela'da maruz kaldıkları vahşet de Muharrem ayının ilk on günü içindegerçekleşmiştir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) yas tutmaya, bugünü matemyapmaya izin vermemiştir. Nitekim amcası Hz. Hamza şehit edildiğinde, onunöldürüldüğü günü matem günü yapmak isteyen sahabelerine de müsaade etmemişti'' dedi. 


       AŞURE GÜNÜ HAKKINDA

Aşure aşı pişirilip dağıtılmasıgeleneğinin, Muharrem ayı içinde yaşanıyor olmasına kaynaklık eden olayın Nuhtufanı olduğu genellikle kabul görmüş nakli bir bilgidir. Bilindiği üzere Hz.Nuh, kavmini Allah'a iman için davet ettiğinde kavmi, iman etmediği gibikendisine zulmetti. Allah'ın emri ile kavmi sel tufanı ile boğulduğunda kendisiile iman edenler yaptıkları gemi benzeri bir araç sayesinde hayatta kaldılar.Su çekilip gemi karaya oturduğunda, beraberlerindeki tüm yemişlerden bir çorbapişirip karınlarını doyurdular. Bu olay insanlık tarihinde muazzam bir izbıraktı. Tek tanrının varlığına iman esasına dayanan semavi dinlerin hepsi, Hz.Nuh ve Tufan olayını bilir. Bu olayın anısına her yıl Muharrem ayında çeşitliyemişlerden aşure aşı pişirilir ve dağıtılır.

     İlçe Merkezinde çeşitli noktalarda 5000 vatandaşa aşuredağıtıldı. Gümrük hanındaki etkinliğe İlçe Kaymakamı Hamza Erkal, SiverekBelediye Başkanı Ali Murat Bucak ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Haber: Abdullah Lale - Lütfü Yalgı

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2019, 11:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER