Siverek’e Has Şire Üzümünün Türü Yok Olma Tehlikesinde

Siverek’e Has Şire Üzümünün Türü Yok Olma Tehlikesinde...

Siverek’e Has Şire Üzümünün Türü Yok Olma Tehlikesinde

       Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yetişen ilçeye üzgü şire üzümünün türünün azalan bağcılıkla birlikte yok olma tehlikesi içinde olduğu belirtildi.

 

      MühendislerToprak analiz müdürü ziraat mühendisi Tevfik Alan konuyla ilgili yaptığıaçıklamada şunları kaydetti” Siverek’te üzüm türleriyle birlikte bir kültür yokoluyor buda bağcılık kültürüdür.

 

      1970 yıllarda Siverek’te  yaklaşık üç bin üzümbağı  bulunuyordu  buda 12 bin dönüm araziye  tekabül ediyor, günümüzde  yaklaşık 30 bağ kalmış buda 300 dönümlük  bir alan demek.

    

    Bağcılığın  ilçede yok olmasının en büyüközelliği  bağ alanlarının imaraaçılması  bağlarda  bulunan  tarımsal hastalık  bağlarınekonomik  olarak  bir getirisini bırakmadı, normal bir bağınverimlilik ömrü 30-40 yıl arasında değişiyor, bağlar yenilenmediği yeni bağ alanları kurulmadığı için  üzüm türleri yok oluyor, Siverek’te en çok bilinen ve Siverek’e üzgü olan  şire üzümü türüdür maalesef  bu türde kayıp oluyor.

 

     Bağcılığın tekrar canlanması için   tarımsal  kredilerden bağcıları yararlandırıp  yerel yönetimlerce   bağcılığın teşvik edilmesi gerekiyor  yok sa birkaç yıl sonra  Siverek’te bağ bulmak mümkün olmayacak” dedi.

 

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER