Dövme(Dek) Geleneğinin Son Temsilcileri

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir zamanlar kadınların ve erkeklerin güzel görünmek ve ilgi çekmek amacıyla kadınların...

Dövme(Dek) Geleneğinin Son Temsilcileri
  Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir zamanlar kadınların ve erkeklerin güzel görünmek ve ilgi çekmek amacıyla kadınların genelde yüzlerine erkeklerin ise kollarına yaptırdığı bölgede (DEK) olarak bilinen dövme geleneğine gençler ilgi göstermiyor.

     Yüz yıllardan beridir sadece Siverek'te değil Ortadoğuda yaşayan birçok halka mensup genç erkeklerin ve kadınların daha güzel görünmek için dövme yaptırdığını belirten Siverekli Araştırmacı Yazar Ramazan Özgültekin, yaptığı açıklamada, "Bölgede dövme geleneği bilimsel araştırmalara konu olmuş bir gelenektir. Ancak son yıllarda genç erkekler ve kızlar dövme yaptırmıyor. Bölgede daha çok yaşlılarda dövme bulunuyor, Bu konuda Ahmet Taşgın'ın bilimsel araştırması ve tezi mevcuttur. Ancak bölgemizde son yirmi yıldır dövme yaptıranlara pek rastlanmıyor" dedi. 

      Araştırmacı yazar Özgültekin dövme yaptıranların kullandığı malzemeyle ilgili ise şu bilgileri verdi: "Bölgede daha önce yapılan dövmelerde kullanılan malzemeler, El-Merare denilen safra yani öd, Sirac denilen idare lambasından elde edilen is; Halib Ümmü'l-bint denilen kız çocuğu annesi sütünden oluşmaktadır. Bölgede özellikle kırsal alanda yaşayan yaşlı kadın ve erkeklerde dövmelere rastlanırken yeni nesil dövmeye ilgi göstermediği belirtildi.


Haber Merkezi
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER