Kadın Meclisinden 8 Mart Kadınlar Günü Yürüyüşü

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesinde Siverekli kadınların oluşturduğu Siverek Kadın Meclisi 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar günü nedeni ile basın açıklaması düzenlendi.

Kadın Meclisinden 8 Mart Kadınlar Günü Yürüyüşü
      Şanlıurfa'nın Siverek İlçesinde Siverekli kadınların oluşturduğu Siverek Kadın Meclisi 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar günü nedeni ile basın açıklaması düzenlendi.


       İlçenin Cumhuriyet Meydanında toplanan kadın grup ellerinde dövizlerle kadına yönelik şiddeti ve sömürüyü kabul etmediklerini belirten dövizlerle toplanan kadın meclisi üyelerine erkeklerde destek verdi.
        Kadın Meclisi üyesi Yıldız Alreşan'lı yaptığı açıklamada 8 Mart 129 kadın emekçinin hayatını kaybettiği ve Ülkemizde de 1921 yılında ''Emekçi Kadınlar Günü''  olarak kutlanırken, 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra 4 yıl boyunca 8 Mart hiç kutlanmadı. 1984'ten itibaren her yıl kadın örgütleri tarafından direniş ve mücadele günü olarak ''Dünya Kadınlar Günü''kutlanmaya devam ediliyor.


Alreşanlı açıklamasında özellikle 1990'lı yıllarda bir topluluk olarak iyiden iyi örgütlenen Kürt kadınları ise kaybolan ve yaşamlarını yitiren çocuklarının hesabını ve haklarını 8 Mart alanlarında kitlesel olarak sormaya  başladıklarını belirterek şunları kaydetti.

Rojava Devrimi ve Kobanê direnişi özgür kadın gerçeğini tüm dünyaya tanıtarak Özgürlük Hareketi'ni daha fazla güçlendirmiştir. Direniş, Özgürlük Hareketi'ni bugün daha fazla güçlendirmektedir. Bu ideolojik ve teorik duruş karşısında hiçbir ideolojik ve siyasal gücün dayanması mümkün değildir. Biz sadece IŞİD'e karşı değil, IŞİD'i besleyen bireyler ve tüm güçlere karşı mücadele edeceğiz. Kadın sorunu beş bin yıllık tecavüz kültürünün sonucudur. Biz kadınlar olarak tecavüz kültürüne karşı özgür kadının farkında olarak özgürlüğümüzü kazanacağız. Bu temelde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü Rojava Kadın Devrimi ruhuyla selamlıyoruz'' dedi. 

         ''Bir yandan ulusal mücadele için örgütlenen Kürt kadınları, erkek egemenlikli sistem içerisinde kadın olmaları nedeni ile yaşadıkları hak gasplarına karşı 8 Mart'ı bir direniş ve protesto günü olarak kutlamaya başladı. Türkiye'nin önemli metropollerinde ve Bölge'nin hemen hemen her ilinde 8 Mart günü alanları dolduran Kürt kadınları, 8 Mart'ı kısa sürede Batı illerinde örgütlenen Türk kadınları ile buluşma alanı yaparak ortak taleplerini birlikte haykırdılar. 2000'lı yıllara geldiğimizde yaşamın her alanında örgütlenen Kürt kadınları, 'ekmek ve gül'den önce kanı akıtılan çocuklarını yaşatmak için 8 Mart'ı bir 'direniş günü' olarak kutladılar. Halkı Rojava'daki devrimi aynı zamanda kadın devrimi olarak da tanımladı. Çünkü Rojavalı kadınların direnişçi özellikleri, devrimin öncü gücü olmaları Kürt kadınlarının içinde bulundukları sistemi bir kez daha sorgulamaya götürmüştür.


KÜR KADINLARININ DURUŞU ROJOVA DEVRİMİNE IŞIK TUTMUŞTUR


       Kürt Kadının direniş mücadelesi ve direniş mirası bir kez daha Rojava Devrimi şahsında ortaya çıkmış ve tarihe ışık tutmuştur. Devrim, anlamlı yaşamı ilmek ilmek örüp karanlığa itilen kadın tarihinin, kadın değerlerinin aydınlığa çıkması, kadın yaratımlarının özgür toplumu yaratma ve geleceğe taşıma iddiasıdır.   Rojava Devrimi ve Kobanê direnişi özgür kadın gerçeğini tüm dünyaya tanıtarak Özgürlük Hareketi'ni daha fazla güçlendirmiştir. Direniş, Özgürlük Hareketi'ni bugün daha fazla güçlendirmektedir. Bu ideolojik ve teorik duruş karşısında hiçbir ideolojik ve siyasal gücün dayanması mümkün değildir. Biz sadece IŞİD'e karşı değil, IŞİD'i besleyen bireyler ve tüm güçlere karşı mücadele edeceğiz. Kadın sorunu beş bin yıllık tecavüz kültürünün sonucudur. Biz kadınlar olarak tecavüz kültürüne karşı özgür kadının farkında olarak özgürlüğümüzü kazanacağız. Bu temelde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü Rojava Kadın Devrimi ruhuyla selamlıyoruz'' dedi. 



Haber: Abdullah Hakan Lale
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER