CHP'nin Doğu ve Güneydoğu Teşkilatlarından Sinop Olaylarına Tepki

Cumhuriyet Halk Partisi Doğu ve Güneydoğu İl Başkanları ortak bir basın açıklaması kaleme alarak Sinop'a barış sürecini anlatmaya giden dört

CHP'nin Doğu ve Güneydoğu Teşkilatlarından Sinop Olaylarına Tepki
?PROVAKATİF IRKÇI EYLEMİ KINIYORUZ?

     Cumhuriyet Halk Partisi Doğu ve Güneydoğu İl Başkanları ortak bir basın açıklaması kaleme alarak Sinop'a barış sürecini anlatmaya giden dört parlamentere karşı gösterilen tepki ve beraberinde yaşanan olayları "Provakatif ırkçı eylem" olarak değerlendirdi. İl Başkanları açıklamalarında devam eden barış sürecinde yaşanan bu tür olumsuz olayları kınadıklarına yer verdi.

"CHP'LİLER SİNOP OLAYLARININ İÇERİSİNDE OLMAMIŞTIR"


     Partisinin Van, Ağrı, Bitlis, Bingöl, Şırnak ve Muş il başkanları ile olayların ardından görüşmeler yaptıklarını ve durum değerlendirmesinin ardından basın açıklaması yaptıklarını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karataş, "Hiçbir CHP'li Sinop'ta yaşanan ortam içerisinde olmamıştır ve olmayacaktır" dedi.

      Başbakan Erdoğan2ın olayları CHP'ye mal etmesini kabul etmediklerini dile getiren Karataş, "Biz CHP Van, Ağrı, Bitlis, Bingöl, Şırnak, Muş ve Şanlıurfa il Başkanları olarak, Sinop ve Samsun'da barış sürecini anlatmaya giden dört parlamentere karşı girişilen provakatif ırkçı eylemi kınıyoruz. CHP olarak Türkiye'de kutuplaşılmış bir ortamda barışı, bütünlüğü korumanın ne kadar zor olduğunun farkındayız. Ancak Türkiye'nin her yerinde barışı savunmaya her koşulda devam edeceğiz. Hiçbir CHP li Sinop?ta yaşanan ortam içerisinde olmamıştır olmayacaktır" dedi.

"HÜKÜMETİN BU EYLEMİN YAPILACAĞINI BİLDİĞİNİ DÜŞÜNMEKTEYİZ"

    CHP'li Karataş açıklamasında istihbaratı ve kolluk kuvvetleri ile Sinop'taki olayları hükumetin önceden yapılacağını bildiğini düşündüklerini de sözlerine ekledi. Ortak basın açıklamasında hükumeti de eleştiren Karataş, "Sayın Başbakanın Grup toplantısında yaptığı konuşmada, Sinop'taki olayları CHP ye mal etmesini kabullenmiyoruz ve kınıyoruz. Bizce asıl sorumluluk Hükumete aittir, İstihbaratıyla, kolluk kuvvetleri ile her türlü bilgi yeteneğine sahip Hükumetin bu eylemin yapılacağını bildiğini düşünmekteyiz. Bilinmesine rağmen önlem alınmayışı kışkırtmanın kimler tarafından yapıldığının göstergesidir, Herkesin ülke içerisinde seyahat etme özgürlüğü temin etmenin devletin asli görevi olduğu unutulmamalıdır.

     Dikkatten kaçmayan diğer bir nokta ise, Sinop Belediye başkanının İl dışında olduğunu eşinin önemli bir hastalığı ile uğraştığını söylemesine, Sinop Milletvekili Engin Atlayın Mecliste yaptığı konuşmada "Sinop AKP eski gençlik kolları başkanı ve bir ilçesinin ilçe başkanının Protestocu grubun başını çektiklerini, isimlerinin belli olduğunu hiçbir CHP linin orada olmadığını" ifade etmesine rağmen, ısrarla "CHP'liler yaptı? denmesini kirli bir siyaset ve barışa giden yoldan rahatsızlık duyanların ama bunu açıkça söylemeyip veya yapamayanların çaresizlik çabaları olduğunu düşünerek tasvip etmiyor doğru bulmuyoruz" diye konuştu.

"POLİSİN GÖSTERDİĞİ TAVRIN DİĞER TÜM EYLEMLERDE GÖSTERMESİNİ DİLİYORUZ"

     Olaylar esnasında polisin göstermiş olduğu ikna çalışmalarına da değinen Karataş, "Binlerce birikmiş eylemci toplulukları bir anda dağıtma becerisine erişmiş Profesyonel bir kolluk gücüne sahip Hükumet, İşçi, memur,öğrenci, siyasetçi gibi grupların en masumane talep ve söylemlerini çok sert bir şekilde Cop, Gaz, Panzer ,Tov gibi zırhlı araçlar kullanarak cevaplayan kısa sürede binleri dağıtan Polis, her ne hikmetse Sinop'ta Demokrasilerde olması gereken davranışı hatırlamış fazlaca kalabalık olmayan Protestoculara insani yaklaşarak ricaya varan bir çaba göstererek 9 saat ikna için uğraşmış olması düşündürücüdür, dileriz bu tavrı bütün protesto eylemlerinde gösterirler,

     Ayrıca "Valinin, Emniyet Müdürünün saatlerce önlem almayıp bu tahrik ortamına zemin hazırlamış olmalarını da ayrıca kınıyoruz"dedi.

"KARDEŞLİĞİN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

       Ortak basın açıklamasında son olarak Karataş, sağduyunun ve kardeşliği sesi olmaya devam edeceklerinin altını çizerek şu cümlelerine yer verdi: "Sonuç olarak her kim olurlarsa olsunlar ve sonu kime, kimlere veya hangi düşünceye dayanırsa dayansın Sinop?ta yaşanan Provakatif harekete şiddetle karşı çıkarak; Bizler, Toplumsal barışın önem kazandığı bir ortamda herkesi barış sürecine katkı sunmaya davet ederek, Ülkemizdeki barış sürecini desteklediğimizi bildirerek, sağduyunun, kardeşliğin sesi olmaya devam edeceğiz"

SİNOP'TA NELER OLMUŞTU?

Çözüm süreci çerçevesinde Karadeniz'deki illeri ziyaret etmek için yola çıkan BDP'li 4 milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, karayoluyla Çorum'dan Sinop'a geçmişti. Parlamenterler kent merkezinde tepkiyle karşılanmış ve caddelere geceden Türk bayrakları asılmıştı. Öğretmen evinde toplantı yapıldığı sırada ise kalabalık bir grup bina önünde protesto sloganları atmıştı.

      Sinop'da bulunan BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü saat 12.15'de girdikleri Öğretmenevi'nden saat 21.25'de polis panzerleriyle çıkmıştı. 


Haber Merkezi
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER