Siverek'te Toplumsal Değişim ve Aile Paneli

Siverek'te Eyüp Cenap Gülpınar Gençlik Merkezinde "Toplumsal Değişim ve Aile" konulu panel düzenlendi.

Siverek'te Toplumsal Değişim ve Aile Paneli
Zeynep Müjde Sakar'ın koordinatörlüğünü yaptığı projede Toplumsal Değişim ve Aile Paneli'nde Moderatörlüğünü AKP MYK Üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı'nın yaptığı ve Şanlıurfa AKP Milletvekili M.Kasım Gülpınar, Şanlıurfa AKP Milletvekili Yahya Akman, Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın panelist olarak katıldığı panel bir çok vatandaşın katılımıyla İlçenin Yeni şehir mahallesinde bulunan Eyüp Cenap Gülpınar Gençlik merkezinde gerçekleştirildi.

     Panelin Açılış Konuşmasını yapan Proje koordinatörü Zeynep Müjde Sakar şunları kaydetti. "Şanlıurfa tarih boyunca birçok medeniyetin ev sahibi olmuş ve medeniyete sanatsal açıdan sayısız katkıda bulunmuştur. Şanlıurfa Hz. İbrahim'in ateşe atılmasında şahit olan, Hz. Eyyüp'ün sabrına ortak olan, Hz. Nuha Kucak açan, Hz. Musa'nın tahtına sahip çıkan emsalsiz bir medeniyettir. Projemizin amacı Türkiye?de ve Bölgemizde Aile yapısındaki her değişimin belirlenmesi, aile kurumuna verdiğimiz değerin bir kez daha anlaşılması demektir.

      Her ilçemizde yaptığımız panellerde güçlü aile değerlerimizi ortay koymak sadece Türkiye'ye değil Dünya'ya aile yapımızın güçlülüğünü göstermektir. Şanlıurfa merkezde ilki, Siverek'te ikincisini düzenlediğimiz panellerle her bir ilçemizde güçlü aile değerlerimizi ortaya koymak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Ailenin yapı taşlarından olan kadınlarımızı, gençlerimizi, çocuklarımızın ve yaşlılarımızın hayat standartlarına sahip çıkmak ve bu uğurda yürümek bizleri onure etmektedir. Güneydoğuda dalga dalga yayılan anne çığlıkları, kadın feryatları bütün mazlumların umut ışığı olmuştur. Bu çığlık adaletin hakkaniyetin simgesi olmuştur. Bu mesaj demokrasinin, barışın, kardeşliğin mesajıdır" dedi. 

      Panelde Şanlıurfa AKP Milletvekili M.Kasım Gülpınar "Güneydoğuda Baba Olmak", Şanlıurfa AKP Milletvekili Yahya Akman, "Ailede Karar Alma Sürecinde Kadın", Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise "Güneydoğuda Anne Olmak" hakkında panele katılanlara bilgilendirdiler. 

İşte Panelistlerin konuşmalarından notlar; 

       Panelist Ak Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, "Doğuda anne olmanın zor olduğunu biliyoruz. Hele ki siyaset yapmak daha zordur. Bugün bölgemizde erken yaşta evlendirilen kızlarımız var, şiddet gören kadınlarımız var Türkiye'de her iki kadından biri şiddet görüyor. Bizler eşine veya çocuklarına tek bir fiske vurmayan bir ümmetin evlatlarıyız. Aile hakkında birçok yasa yapıldı şimdi bunları uygulama sırası Milletimizdedir. Aile ve kadına yönelik yasa meclisten geçti öncelik Aile yapısının korunması içindir. Ben özellikle Erkeklerden şunu rica ediyorum Kız çocuklarımızı okutalım. Babalar razı olduğu zaman kızlar erken yaşta evlenmek zorunda kalmayacaktır. Ben eminim ki bu konuda daha mutlu bir aile oluşacaktır. Güçlü kadın güçlü aile demektir. Güçlü Aile güçlü toplum demektir. Güçlü toplum demek ise güçlü Türkiye demektir" dedi.

      Panelist Şanlıurfa Ak Parti Millet Yahya Akman; "11 yıl önce parti kurulduğu zaman kadınları toplantıda görmek neredeyse imkânsızdı. Bugün geldiğimiz noktada ise artık kadınlarda toplumdaki yerini almaya başladı. Toplum için atılan her adımda kadın ben buradayım demeye başladı. Karar alma sürecinde kadın mı erkek mi daha etkili derseniz eğer vereceğim cevap akıllı olan kim ise o karar alma sürecinde etkilidir derim. Dünyada farklı toplumlar vardır. Mesela Endonezya?da bazı bölgelerde sadece kadın hâkimiyeti vardır. Artık Türkiye'de de bunu kısmen görmek mümkün. Bizim toplumda Kadınların evde daha çok lafı geçer bunu görmek mümkün çünkü Erkekler ne zaman bir şeyler yapmak isterse kadınlara muhakkak danışıyorlar. İşte bunu artık topluma taşımamız gerekmektedir" dedi.

     Panelist  Şanlıurfa Ak Parti Milletvekili M.Kasım Gülpınar, "Sadece Güneydoğuda değil aslında Türkiye'de kız çocuğu babası olmak zor. Batıda ki kız çocuğunun babası ve Güneydoğudaki Babanın temel olarak sıkıntılar çok farklı değil. Kız çocuklarımızı egemen toplumun pençesine düşmekten kurtarmak için mücadele ediyoruz. Hangi insan hangi baba çocuğu ile sorun yaşamak ister ki ? Bugün gelişmiş dediğimiz toplumlarda 18 yaşını geçmiş çocuklara Evi terk edecek ve ne halin varsa gör diyenler var. Ama bizim toplumumuzda bu böyle değildir ve inşallah olmayacak. Zaman zaman TV'lerde de yaygın oldu belgeseller vakit buldukça takip ediyorum bu belgeselleri bakıyorsunuz en vahşi hayvanda çocuğunu korumak için ne gibi tehlikeyi göze aldığını görüyoruz. Ama gelişmiş dediğimiz toplumlarda görüyoruz ki 18 yaşından sonra ne halin varsa gör anlayışı mümkün. Kızlarımız bize Allah (cc) emanetidir. Buna dikkat edin emanet dedim. Sadece arkadaşınızın size verdiği bir şey emanet değildir. Bu emanete bizim sahip çıkmamız gerekir. Bu kız çocuğudur deyip Eğitimini, Evliliğini düşünmezsek eğer bizlerde emanete ihanet etmiş oluruz. Ben burada bulunan Erkeklerden özellikle rica ediyorum. Kız Çocuklarınızın eğitimi üzerinde durunuz ve muhakkak okumasını sağlayınız" dedi.


     Panele, Siverek Kaymakamı Hamza Erkal, İlçe Emniyet Müdürü Recep Yeşil ve İlçe Müftüsü A. Hilmi Yazar ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Haber: Abdullah Lale - Video: Lütfü Yalgı
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER