SİVEREK KÜRD KÜLTÜR DERNEĞİNDEN BASIN AÇIKLAMASI

Siverek Kürd Kültür Derneği 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü dolayısıyla Dernek binasından basın açıklaması düzenledi.

SİVEREK KÜRD KÜLTÜR DERNEĞİNDEN BASIN AÇIKLAMASI
    Siverek Kürd Kültür Derneği 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü dolayısıyla Dernek binasından basın açıklaması düzenledi.
     Dernek Başkanı Adnan Özbingöl okuduğu basın metninde şu bilgilere yer verdi."21 Şubat 1952'de Pakistan?da ana dillerin tanınması için başlatılan direnişler sürecinde insanların yaşamını yitirmesinde 47 yıl sonra 1999 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ana dilin eğitim dili olmasını sağlamak toplumların başta gelen temel hak ve özgürlüklerinden biridir ve kendi dilleriyle düşünmek, okumak ve yazarak kendini ifade edebilmesini sağlamıştır.
    2000 yılından bu yana tüm dünyada 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü olarak kutlanmaktadır.
     Ana dil, gerek birey gerek toplum açısından en temel ve can alıcı noktalardan biridir. Ana dil bir ulusun varlık nedeni olmasına rağmen bireyde kimlik biçimlenmesinin de en önemli rollerden birine sahiptir.
Ana dil canlı bir varlıktır. Aynı zamanda sosyal bir kurumdur. Ana dil sadece iletişim kurmakla kalmaz bu iletişim sonucundan doğan kültür unsurlarını da nesilden nesile aktarılmasını sağlar. Toplumu diğer toplumlardan farklı kılar. Ana dil ulusun birliğini kuran en önemli etkendir. Ana dil toplumun tarihsel gelişim sürecini kalıcılaştırır. 

      Bilindiği gibi insanoğluna en önce ana dil öğretilir. Diğer bilgiler ondan sonra ve onun yardımıyla öğretilir. Bu bakımdan ana dil diğer bütün bilgilerin ve kültürlerin anahtarıdır. Bu kadarla kalmıyor insan olmanın, insan olarak yaşamanın, insan olarak görev yapmanın temel taşıdır. Bu bağlamda ırkçı, Kemalist cumhuriyet devletinin kuruluşundan bu yana Kürtleri inkâr, imha ve asimilasyon yöntemleriyle dillerinin, tarihlerinin yok edilmesi için topyekün imha hareketlerine girişerek coğrafyamızı adeta kan gölüne çevirdiler. Sürgünler, tutuklamalar, idam sehpaları ve toplu katliamlara başvurarak resmen işgal ettiler. Başta Kürtlerin ana dili olmak üzere tarihini, müziğini, kültürünü yok sayarak kendi dilini kültürünü tarihini zorla empoze ederek günümüze kadar geldiler. Ama Kürtler kendi ana dilini ve tarihsel değerlerini koruyarak her türlü asimilasyon yöntemlerini boşa çıkarmıştır. İlk olarak 1978'te devrimci demokrat gençlik dergisi Kürt halkına seslenerek ana dilde eğitim şiarını ortaya attığını belirtti." 


Haber: Lütfü Yalgı
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER