Siverek’te Bağların Sayısı Azalınca Bağ Bozumlarının Eski Tadı Kalmadı

Siverek'te Bağların Sayısı Azalınca Bağ Bozumlarının Eski Tadı Kalmadı

Siverek’te Bağların Sayısı Azalınca Bağ Bozumlarının Eski Tadı Kalmadı

ŞANLIURFA'nın Siverek ilçesinde imara açılan bağ alanları ve üzüm bağlarında yaşanan hastalık bağcılıkta ekonomik cazibeliğini yitirince azalan bağ sayılarıyla birlikte eskiden yapılan günlerce süren bağ bozumu artık bir güne sığdırılıyor.


     İlçe merkezinde kalan çok az sayıda bağın yanı sıra ilçeye yakın köylerde bulunan bağlarda meydana gelen tarımsal hastalıklar üzümde ki verimi düşürdüğünü belirten köylüler bağlardan ekonomik kazanç beklemediklerini sadece ev ihtiyacını karşılamak için bağ bozumunu yaptıklarını belirtiler.


      İlçeye Bağlı Üstüntaş köyünde bağ bozumu için bağında ki üzümlerin kesmeye çalışırken a.a muhabirine açıklama yapan Hüseyin Ayata yaptığı açıklamada şunları kaydetti"  kalan bağalarımızda hastalık bulunuyor, çok az üzüm elde ediyoruz eskiden bağ bozum zamanları onbeş yirmi gün sürerdi şimdi bir günde bitiyor.


     Aynı köyde yaşayan Zülfikar Bayraktar, bağında topladığı üzümleri şıra taşında ezerek suyunu çıkartıp kapta sadece pekmez yapmak için kullandığını eski bağ bozum heyecanının kalmadığını belirtti.


        Bağından topladığı üzümleri pestil yapmak için küçük bir kazanda kaynattığının belirten Resul Bayraktar, bağ bozum zamanlarının eskiden günlerce sürdüğünü şimdilerde bağlarda üzümün azaldığını topladığı üzümle ancak küçük bir kazanda kaynatıp bulamaç yapmaya çalıştığını"  belirtti.


       Üstüntaş köyünde kalan üç beş bağda elde edilen üzümle kimi vatandaş evinin ihtiyacının karşılamak için pekmez yaparken kimisi de bulamaç yapıp pestil yapmaya çalışıyor. Vatandaşların ortak söylemi ise " eski bağ bozum samanlarının heyecanının artık yaşanmadığıdır " dedi.

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER